- Ένας υπέροχος κόσμος
Ένας υπέροχος κόσμος…
Την 1η Σεπτέμβρη του 1967, ο Louis Armstrong, έδινε ζωή στην φράση “What a wonderful world”, με την ζεστή, βραχνή, και μελαγχολική φωνή του. Ένα τραγούδι που, για όσους βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, αποτέλεσε ορόσημο, σημείο αναφοράς, ενώ για τους πιο απαισιόδοξους, ένα ακόμη γλυκανάλατο τραγουδάκι το οποίο χλεύαζαν με αυταρέσκεια. Ανεξάρτητα όμως από τα μουσικά γούστα και την οπτική στην ζωή, για τις δεκαετίες που πέρασαν, και σίγουρα και για αυτές που θα ακολουθήσουν, όλες/όλοι βρήκαμε ένα γνώριμο γλυκό συναίσθημα ασφάλειας στους στίχους αυτούς, μία νοητή γειτονιά γεμάτη συναισθήματα αγάπης και αποδοχής, που μας παρηγορούσε κάθε φορά που η ζωή αποφάσιζε να μας δοκιμάσει.
…γεμάτος ανισότητες
Μία μεγάλη γειτονιά είναι ο κόσμος, χωρίς όμως να τον ενώνουν πολλά με αυτόν του τραγουδιού. Δυστυχές γεγονός, κυρίως αν σκεφτεί κανείς πως, από όσα μας ενώνουν, πιο λίγα μας χωρίζουν. Και αν υπάρχει ένας λόγος που ο κόσμος συνεχίζει να γυρνάει, είναι οι άνθρωποι που συνεχίζουν να προσπαθούν. Για έναν κόσμο ισότητας, σεβασμού, και συνύπαρξης, και όχι ανισοτήτων.
Και καθώς οι τρόποι μας εξελίσσονται και προοδεύουν, παράλληλα με το τι έχουμε καταφέρει ως ανθρώπινο είδος, τόσο περισσότερο υψώνονται και τα τείχη που μας χωρίζουν. Γιατί οι διαχωρισμοί σήμερα δεν είναι μόνο κοινωνικό-οικονομικοί, αλλά προσαρμόζονται αντίστοιχα με την εξέλιξη μας, περνώντας πλέον στην ψηφιακή όχθη. Και υπάρχει λόγος.
Σχεδόν τα πάντα, από την ψυχαγωγία και τις καταναλωτικές συνήθειες, την υγεία και την ενημέρωση, και πάνω από όλα την επικοινωνία, όλες μας οι κινήσεις στολίζονται πλέον από έναν ψηφιακό μανδύα. Κάποιοι είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τα νέα δεδομένα, άλλοι απεχθάνονται και θεωρούν επικίνδυνη την πλήρη ψηφιοποίηση των πάντων, και άλλοι έχουν αφεθεί και εθιστεί εξ ολοκλήρου, στα χέρια του νέου κόσμου. Αλλά στην τελική, είναι αυτό που είναι.
Το ίδιο το στήσιμο του ψηφιακού κόσμου, συναρτήσει πάντα με τα υπαρκτά κοινωνικά ζητήματα, σημαίνει ότι πολλές/οι, θα μείνουν έξω από τον ψηφιακό χορό. Οι λόγοι είναι πολλοί. Έλλειψη πρόσβασης σε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως υπολογιστές ή smartphone, αλλά κυρίως έλλειψη κατάρτισης και βασικών γνώσεων χρήσης ψηφιακών υπηρεσιών, το οποίο με την σειρά του οδηγεί στην μη ύπαρξη εμπιστοσύνης προς τις υπηρεσίες αυτές. Έτσι, ένα φαινόμενο γεννιέται, το οποίο ονομάζεται Ψηφιακός Διαχωρισμός.
Οι πολλές αποχρώσεις ενός προβλήματος
Αν μπορούσαμε να εξετάσουμε το ζήτημα των Ψηφιακών Διαχωρισμών με ένα κοινωνικό μικροσκόπιο, θα γινόμασταν μάρτυρες 3 διαφορετικών επιπέδων, τα οποία θα μας βοηθούσαν να καταλάβουμε το φαινόμενο λίγο καλύτερα.
Το 1ο επίπεδο
Το πρώτο επίπεδο του Ψηφιακού Διαχωρισμού περιγράφει την έλλειψη σύνδεσης στο Διαδίκτυο, ή του απαραίτητου, για να συμβεί αυτό, εξοπλισμού. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, smartphones, σύνδεση στο Ίντερνετ, ή και άλλος εξοπλισμός που απαιτείται για να συνδεθεί κάποια/ος στο Διαδίκτυο, συνυπάρχουν όλα μαζί μέσα στον ορισμό του 1ου επιπέδου.
Αν και συναντάται ακόμα, το βασικό πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη σύνδεσης ή κάποιας συσκευής, καθώς λίγο έως πολύ, οι περισσότερες/οι έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.
Το 2ο επίπεδο
Το 2ο επίπεδο ξεκαθαρίζει κάπως περισσότερο τα πράγματα ορίζοντας τους λόγους του Ψηφιακού Διαχωρισμού. Προσπερνάει την κατοχή συσκευών ή σύνδεσης στο Διαδίκτυο, και επικεντρώνεται στις γνώσεις, τις δεξιότητες, αλλά και την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη που απαιτούνται από τον χρήστη, ώστε να χρησιμοποιήσει τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Με απλά λόγια, χρήστες οι οποίοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις, δεν θα χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
Το 3ο επίπεδο
Το 3ο επίπεδο του Ψηφιακού Διαχωρισμού δεν χάνει χρόνο με τις σχετικές συσκευές ή τις δεξιότητες που απαιτούνται. Ορίζει τα οφέλη που απολαμβάνουν όσοι χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες, σε σχέση με αυτούς που δεν το κάνουν. Καλύτερη διαχείριση οικονομικών αλλά και χρόνου, καθώς και αποτελεσματικότερη οργάνωση των εκάστοτε αρχείων και ψηφιακού υλικού, μεταξύ άλλων. Για παράδειγμα, ένας χρήστης που χρειάζεται κάποια έγγραφα για μία αίτηση, θα έπρεπε να περιφέρεται για ώρες ανάμεσα σε γραφεία, διαφορετικούς ορόφους, και αρμόδιες υπηρεσίες, υπομένοντας και τον εκνευρισμό που συνοδεύει τις παραπάνω διαδικασίες.
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση επιτρέπει σε αυτές και αυτούς που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, να ολοκληρώσουν όλο τον ¨κύκλο εργασιών¨ σε λίγα λεπτά, από την άνεση του χώρου τους.
Τεμνόμενες Γραμμές
Όσα στρατόπεδα και αν εφευρίσκουν οι άνθρωποι για να παραμένουν χωρισμένοι, πάντα θα υπάρχουν και αυτές/οι, που θα μοχθούν για την εύρεση λύσεων που ενώνουν. Λύσεις που μπορεί να μην μεταμορφώσουν τον κόσμο από την μία μέρα στην άλλη, σίγουρα όμως χαράσσουν πολύχρωμα μονοπάτια, κατάλληλα να περπατηθούν από όλες και όλους, τόσο στον ψηφιακό, όσο και στον πραγματικό κόσμο.
What A Wonderful World…
Για καταγάλανους ουρανούς, πράσινα δέντρα, και ένα φωτεινό ουράνιο τόξο τραγουδούσε γεμάτος χαρά ο Louis Armstrong, και μέχρι ο κόσμος να είναι υπέροχος για όλες και όλους μας, ας κάνουμε μικρά και μεγάλα βήματα, στοχεύοντας πάντα στην αξιοπρέπεια, τον σεβασμό, και την συνύπαρξη. Για κοινωνίες ισότητας, όχι διαχωρισμών.