Rethink Robotics & Sawyer
Το νέο συνεργατικό robot (collaborative-robot) της Rethink Robotics από τη Βοστόνη των ΗΠΑ έχει έρθει καιρό τώρα στη ζωή μας, και τον λένε Sawyer. Είναι το ξαδερφάκι του Baxster (το πρώτο best seller cobot της εν λόγω εταιρείας) και μετράει έναν ολόκληρο χρόνο ζωής.
Μπορεί να εκτελέσει κάθε είδους δραστηριότητα σε οποιεσδήποτε συνθήκες παραγωγικής διαδικασίας. Διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως:
- δυναμομετρούμενη αίσθηση επαφής,
- “όραση” (αν μπορεί κανείς να περιγράψει έτσι το ενσωματωμένο σύστημα όρασης μέσω μιας κάμερας Cognex στον καρπό του που επιτρέπει το σύστημα εντοπισμού πραγμάτων στο χώρο)
- δεν πιάνει πολύ χώρο
- είναι εξαιρετικά δεξιοτέχνης (παρά το ένα του άκρο)
- έχει εγγύηση
- έχει σταθερότητα χαρακτήρα
Επιπλέον δεν κουράζεται, δεν είναι απρόσεκτος, παραμένει μονίμως συγκεντρωμένος και δεν κοστίζει πολύ! Φυσικά όλα τα παραπάνω τα έχουν αρκετές μηχανές που ήδη υπάρχουν χρόνια σε αμέτρητα εργοστάσια ανά τον πλανήτη αλλά για να δούμε τι κάνει.
Τι κάνει ο Sawyer;
Ο Sawyer έχει μια τεράστια βεντάλια δραστηριοτήτων, CNC τόρνο, δημιουργία ψηφιακών πλακετών PBC, σύνδεση εξαρτημάτων, έλεγχο ποιότητας, συσκευασία, φορτω-εκφορτώσεις, απλά πείτε το…
Βασικά δεν είναι τι κάνει, αλλά τι μπορεί να κάνει. Και το σημαντικό είναι ότι μπορεί να μάθει, να διδαχτεί!
Που διαφέρει;
Το συντριπτικό πλεονέκτημα του Sawyer είναι ότι μαθαίνει με πολύ απλό τρόπο. Όπως ακριβώς θα δείχνατε κάτι σε έναν εκπαιδευόμενο έτσι ακριβώς θα το δείξετε και στον Sawyer. Δε θα χρειαστεί να γραφτούν χιλιάδες γραμμές κώδικα για να προγραμματιστεί να κάνει μια εργασία. Απλά θα την παρατηρήσει και μετά θα την εκτελεί για όσο του δοθεί εντολή! Μέσα από το εξελιγμένο λογισμικό Intera 5 τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά απλά και η έννοια του αυτοματισμού περνά σε άλλο επίπεδο.
Τα robots με νούμερα (συγκεκριμένα σε $)
Σύμφωνα με την International Federation of Robotics, ο συνολικός αριθμός των robots που παρείχαν επαγγελματικές υπηρεσίες το 2015 αυξήθηκαν κατά 25% (41,060 μονάδες) σε σύγκριση με το 2014 (32,939 μονάδες).Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14% ($4.6 δισεκατομμύρια). Από το 1998, γύρω στα 220,000 robots έχουν πωληθεί ενώ μόνο το 2015 πωλήθηκαν γύρω στα 5,5 εκατομμύρια robots για προσωπική ή οικιακή χρήση, 16% περισσότερα από το 2014.
Μέχρι το 2019, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις robots μιλούν για μια αύξηση (πάντα σύμφωνα με την IFR) πωλήσεων περί των 333,200 μονάδων που αντιστοιχεί σε αξία $23.1 δισεκατομμυρίων. Γύρω στα 31 εκατομμύρια μονάδες θα πωληθούν την περίοδο 2016-2019. Εντυπωσιακό;
Τι σημαίνει αυτό για τον απλό εργαζόμενο
Εδώ τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται ενδιαφέροντα. Στην αρχή του περασμένου αιώνα, γινόταν μια αντίστοιχη συζήτηση στο χώρο της αγροτικής παραγωγής. Υπήρχαν προβληματισμοί σχετικά με την έλευση των τρακτέρ. Το μεγαλύτερο άγχος φυσικά το είχαν τα άλογα με την έλευση του αυτοκινήτου και των τρένων. Η ιστορία έδειξε αν είχαν δίκιο ή όχι. Κάτι αντίστοιχο πρόκειται πολύ σύντομα να συμβεί και τώρα.
Πάντα το ανθρώπινο είδος εξέλισσε εργαλεία για να παράγει πιο γρήγορα, πιο εύκολα, πιο φθηνά και σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Οι θέσεις εργασίας που απαιτούν φυσικό κόπο ή φέρουν επικινδυνότητα για την αρτιμέλεια του ανθρώπου, είναι οι πρώτες που ήδη έχουν αντικατασταθεί σε τεράστια ποσοστά τα τελευταία εκατό χρόνια και με γοργούς ρυθμούς αντικαθίστανται και σήμερα. (Βλέπε αγροτική παραγωγή συνολικά στον πλανήτη)
Τι θα γίνει όμως με τα επαγγέλματα που φέρουν ευθύνη αλλά απαιτούν και εξειδικευμένη γνώση;
Μιλάμε για εκπαιδευτικούς, λογιστές, γιατρούς, μάγειρες, δικηγόρους κλπ. Αυτά τα επαγγέλματα αντιστέκονται σθεναρά ακόμη. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι με την ανάπτυξη της ικανότητας των μηχανών να διδάσκονται μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια αλλαγή.
Ας πάρουμε για παράδειγμα (και απλοποιώντας για την οικονομία της συζήτησης) το επάγγελμα του λογιστή, το οποίο απαιτεί εξαίρετη γνώση των φορολογικών νόμων, παρακολούθηση των συναλλαγών μιας επιχείρησης, συμβουλευτική και εισήγηση επιλογών στον επιχειρηματία. Τι ακριβώς από τα παραπάνω δεν θα μπορεί να κάνει μια μηχανή.
Ή για παράδειγμα τον οδηγό μεταφορικών μέσων. Τα αυτοκίνητα όταν σύντομα γίνουν αυτό-κίνητα δε θα ανοιγοκλείνουν τα μάτια, δε θα μιλάνε στο κινητό, δε θα είναι απρόσεκτα ή παράλογα, δεν θα αποσπάται η προσοχή τους, γενικά δε θα προκαλούν ατυχήματα!
Άλλο παράδειγμα ο μάγειρας. Εδώ ας δούμε το promo video της Moley μιας εταιρείας από τις ΗΠΑ που μας “σερβίρει” το μέλλον στο πιάτο μέσα από τη robot-ική της κουζίνα.
Το 2018 θα μπορεί κάποιος να αγοράσει και να εντοιχίσει στην κουζίνα του σπιτιού του κάτι σαν το video!
Αυτόματοι Baristas θα μας φτιάχνουν τον καφέ μας όπως ακριβώς τον πίνουμε, οπουδήποτε. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα αντικατασταθούν από μηχανές εξυπηρέτησης συναλλαγών αλλά και πελατών. Και όλα αυτά πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμαστε.
Είναι ο Sawyer απειλή;
Είναι εδώ το σημείο που πρέπει να νιώσουμε απειλή; Είναι εδώ το σημείο που πρέπει να γεμίσουμε άγχος και να αισθανθούμε εχθρότητα στις μηχανές;
Φυσικά και όχι!
Ας εξετάσουμε το χειριστή ανελκυστήρα. Το επάγγελμα που μεγαλούργησε στη δεκαετία του 1930, όμως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαφανίστηκε με την εξέλιξη των ανελκυστήρων. Παρόλα αυτά η ανθρωπότητα ευημέρησε και εξελίχθηκε. Η χρήση των Η/Υ στην αρχή φόβισε αρκετό κόσμο, όμως αντίθετα το τελικό αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας!
Οι μισθοί ανέβηκαν, η κοινωνική πρόνοια έγινε επιτέλους κοινωνικό αγαθό και οι συνθήκες εν γένει βελτιώθηκαν ασύγκριτα. Η ποιότητα ζωής εκτοξεύτηκε στα ύψη και η τεχνολογία υπήρξε απόλυτος αρωγός αυτού.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ζούμε στο μεταίχμιο μιας κοινωνίας που επαγγελματικά αλλάζει. Αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και σύντομα πολλά από τα παραδοσιακά επαγγέλματα θα δώσουν τη σκυτάλη σε άλλα νέα. Ακόμη και σε πολλά που ακόμη δεν φανταζόμαστε ότι θα δημιουργηθούν.
Ο ρυθμός που η τεχνολογία προχωρά είναι τέτοιος που παρόμοιες αλλαγές για να λάβουν χώρα απαιτούνταν αιώνες. Τώρα πια μόνο δεκαετίες (ίσως και λιγότερο).
Αν και είπαμε προηγουμένως ότι δεν υπάρχει κάποιο επάγγελμα που μια μηχανή στο σύντομο μέλλον δε θα μπορεί να εξασκήσει, αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που οικονομικά κάτι τέτοιο θα συμφέρει. Ας επιστρέψουμε στον Sawyer, που αν και τόσο αποτελεσματικός, έχει ένα κόστος. Η απόκτησή του λοιπόν θα πρέπει να είναι συνυφασμένη με την απόσβεση αυτής της επένδυσης. Και κάθε τι που άπτεται της τεχνολογικής εξέλιξης έχει να κάνει με την απόσβεσή της. Αν τα κόστη μειώνονται, θα συμβεί. Αν όχι, δε θα συμβεί (ή τουλάχιστον θα καθυστερήσει πολύ)!
Σε κάθε περίπτωση ας προετοιμαζόμαστε για αυτές τις αλλαγές και ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την εναλλακτική του να μένουμε πάντα ενήμεροι και επιμορφωμένοι για το τι συμβαίνει γύρω μας!
Π.Γ.Α. & Ε.Λ.