Play Video about Ημερίδα για τη φροντίδα στην άνοια και το ρόλο των περιθαλπόντων - DCARE

«Φροντίδα στην άνοια. Ο ρόλος των περιθαλπόντων»

Ημερίδα για τη φροντίδα στην άνοια και τον ρόλο των περιθαλπόντων

Τα τελευταία 50 χρόνια, υπάρχει στην Ευρώπη αύξηση σε ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, όπως είναι η άνοια.

Τα άτομα που πάσχουν από άνοια αντιμετωπίζουν συχνά συμπεριφορικές, γνωστικές και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες που τα εμποδίζει να συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικές δραστηριότητες με επιπτώσεις στην ασθένειά τους, και επιδείνωση της διαβίωσής τους.

Εκτός από την επίδραση στα ίδια τα άτομα που πάσχουν, η άνοια έχει ισχυρό αντίκτυπο και στους/στις περιθάλποντές τους, στα άτομα δηλαδή που φροντίζουν τους/τις ασθενείς.

Η φροντίδα των ατόμων με άνοια είναι ένα απαιτητικό και αγχωτικό έργο, είτε πρόκειται για επαγγελματίες φροντιστές, ή για μέλη της οικογένειάς τους, συγγενείς ή φίλους. Για την διεκπεραίωση και διευκόλυνση του έργου της φροντίδας αυτής, απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις/εργαλεία, συμβουλές και πληροφορίες για τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Τα θέματα αυτά που αφορούν τη φροντίδα στην άνοια, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν η p-consulting.gr και ο  ΚοιΣΠΕ «ΦΑΡΟΣ», την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 18:00, στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Η Ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου Erasmus+ KA2 D-care “Respect & Respite”, στο οποίο η  p-consulting.gr και ο  ΚοιΣΠΕ «ΦΑΡΟΣ» συμμετέχουν ως εταίροι, και το οποίο έχει ως στόχο την εκπαίδευση των επαγγελματιών φροντιστών και την υποστήριξη των περιθαλπόντων συγγενών και οικείων των ατόμων με άνοια, με έμφαση στο πώς να δημιουργούν φιλικούς χώρους και κοινότητες προς τα άτομα που πάσχουν.

Πρόγραμμα Ημερίδας

17:30 – 18:00 | Προσέλευση – Εγγραφές.
18:00 – 18:15 | Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμοί.

Θεοδωρόπουλος Ηλίας: Διοικητής του Γ. Ν. Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ».

Ημερίδα για τη φροντίδα στην άνοια και το ρόλο των περιθαλπόντων 2
18:15 – 18:35 | Η διαχείριση της άνοιας στην Ελλάδα σήμερα.

Δρ. Μάγδα Τσολάκη. Νευρολόγος/Ψυχίατρος. Καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ. Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών. (Σύνδεση Ημερίδα για τη φροντίδα στην άνοια και το ρόλο των περιθαλπόντων 3)

Ημερίδα για τη φροντίδα στην άνοια και το ρόλο των περιθαλπόντων 4
18:35 – 18:55 | Πως μπορώ να φροντίσω το μέλος της οικογένειας μου με άνοια;

Γεωργία Βουκελάτου, Ψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΜΦΗ «Αινείας».

Ημερίδα για τη φροντίδα στην άνοια και το ρόλο των περιθαλπόντων 5
18:55 – 19:15 | Το φορτίο των περιθαλπόντων ατόμων με άνοια.

Μαρία Φρούντα, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κοινωφελούς Σωματείου “ΦΡΟΝΤΙΖΩ

Ημερίδα για τη φροντίδα στην άνοια και το ρόλο των περιθαλπόντων 6
19:15 – 19:35 | Δημιουργία χώρων φιλικών προς τα άτομα με άνοια.

Μελίνα Τούντα, Αρχιτέκτοντας Μηχανικός, Msc Bioclimatic Consultant.

Ημερίδα για τη φροντίδα στην άνοια και το ρόλο των περιθαλπόντων 7
19:35 – 19:55 | Κοινότητες Φιλικές προς την Άνοια: Επικοινωνία - Συμπεριφορά και Άνθρωποι με Άνοια

Δρ. Κωστής Προύσκας, Ψυχολόγος - Δρ. Γεροντολογίας, Διευθύνων Σύμβουλος - Όμιλος ΑΚΤΙΟΣ, Κλινικός Διευθυντής BLOCKS Group, Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας Άνοιας "ΦΡΟΝΤΙΖΩ"

Ημερίδα για τη φροντίδα στην άνοια και το ρόλο των περιθαλπόντων 8
19:55 – 20:15 | Παρουσίαση του Έργου DCare

Θεόδωρος Σίνος. Προϊστάμενος Διοικητικών Υπηρεσιών και Ευρωπαϊκών Έργων ΚοιΣΠΕ «ΦΑΡΟΣ».

20:15 – 20:30 | Ερωτήσεις – Συζήτηση με το κοινό
20:30 | Λήξη Ημερίδας

Όσοι/-ες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στην ημερίδα, μπορούν να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα προ-εγγραφής. Επίσης, εγγραφές θα γίνονται, από τις 17:30 έως τις 18:00, πριν την έναρξη της ημερίδας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Οι συμμετέχοντες/ουσες στην ημερίδα θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης

Θα είναι χαρά μας να σας δούμε στην εκδήλωσή μας!

Φόρμα προ-εγγραφής

Όνοματεπώνυμο(Απαιτείται).
Scroll to Top
Η Λίνα Μπάστα γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε δημοσιογραφία, ενώ είναι μάχιμη δημοσιογράφος σε όλα τα ΜΜΕ της Αχαίας για 22 χρόνια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι Διευθύντρια Ενημέρωσης στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό ΙΟΝΙΑΝ TV. Η καθημερινή εκπομπή METROPOLIS την οποία παρουσιάζει, αποτελεί την επιλογή πολλών τηλεθεατών, λόγω της εγκυρότητας και της ενδιαφέρουσας θεματολογίας. Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη.

Η καθηγήτρια κ. Μάγδα Τσολάκη διαθέτει κλινική και νοσοκομειακή πείρα 42 ετών. Εργάζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1982. Από το 2010 έως σήμερα υπηρετεί ως καθηγήτρια και από το 2017 ως διευθύντρια στην Α΄ Νευρολογική Κλινική του Π.Ν ΑΧΕΠΑ του ΑΠΘ. Έχει παρουσιάσει πολλές ανακοινώσεις σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια, και έχει γράψει πολλές δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και αγγλόφωνα έγκριτα περιοδικά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer (1995) καθώς και πρόεδρος και ιδρύτρια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer (2007), η οποία με τη σειρά της είναι μέλος της Alzheimer Europe και της Alzheimer Disease International, ενώ επιμελείται και της εκδόσεως του περιοδικού της Ομοσπονδίας. Στο κοινωνικό της έργο περιλαμβάνονται πολλές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε ευρύ κοινό. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη των δύο Μονάδων Αντιμετώπισης της Νόσου Alzheimer με περισσότερα από 55 άτομα προσωπικό και πάνω από 8.000 μέλη. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πλήθος Ευρωπαϊκών Ερευνητικών προγραμμάτων και κλινικών μελετών στο τομέα της Άνοιας. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε ξένα Πανεπιστήμια και Συνέδρια καθώς και σε Ελληνικά συνέδρια ως προσκεκλημένη ομιλήτρια. Οργάνωσε πολλά Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια με θέμα την Άνοια. Ήταν υπεύθυνη σε πολλές προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές.
Είναι μητέρα 4 παιδιών και γιαγιά 10 εγγονών.

Γεννήθηκα στην Πάτρα στις 15.01.1974. Αποφοίτησα από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Πατρών το 1991 και σπούδασα Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια Ιταλίας. Πήρα το πτυχίο της Ιατρικής το 2003. Η ειδικότητά μου έγινε στην Ελλάδα στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.

Η Μαρία Φρούντα είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου με ειδίκευση στη Γνωσιακή Θεραπεία ,κάτοχος MSc από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας & Διαχείριση Κρίσεων και Υποψήφια Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη του σωματείου Φροντίζω με εμπειρία σε θέματα άνοιας και τρίτης ηλικίας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980.
Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Γένοβας Ιταλίας το 2005 με συνεχείς υποτροφίες όλα τα έτη σπουδών.
Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Βαρκελώνη Ισπανίας με θέμα «Αρχιτεκτονική & Αειφορικότητα: εργαλεία σχεδιασμού & τεχνικές περιβαλλοντικού ελέγχου».
Έχει συμμετάσχει σε Διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με έδρα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ιταλίας και της Ισπανίας όπου και απέσπασαν το 1ο Βραβείο το 2005.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2006 και έγινε Ετερόρρυθμο μέλος της FUV Constructions με αντικείμενο την αρχιτεκτονική μελέτη και την κατασκευή κτιρίων.
Συμμετείχε ως Ενεργειακός Μελετητής στην κατασκευή δημοσίων έργων (παιδικών σταθμών, Νηπιαγωγείων και Νοσοκομείων) στην Αθήνα.
Συμμετέχει σε σεμινάρια γύρω από την Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική, το Passive House, το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο της CasaClima, τις τεχνολογίες δόμησης και τις σύγχρονες ενεργειακές πρακτικές που εφαρμόζονται στις κατασκευές.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με αρχιτεκτονικές μελέτες και παρέχει ενεργειακή συμβουλευτική υπάρχουσας ή νέας κατασκευής μικρής και μεγάλης κλίμακας.

Δρ. Προύσκας είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Άκτιου από την ίδρυσή του το 2007, ενώ το 2021 έγινε ο Κλινικός Διευθυντής της Blocks Group.

Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Άνοιας της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» στην Πάτρα και Εξωτερικός Επόπτης των τριών Κέντρων Ημέρας Άνοιας της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών.

Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ υπηρέτησε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος για πέντε χρόνια σε 3 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της Μη-Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Κλίμακα» στην Κέρκυρα και στην Αχαΐα, έχοντας την πλήρη ευθύνη για τη στελέχωση, την οργάνωση και τη λειτουργία τους.

Έχει εργαστεί σε πολλά Ευρωπαϊκά Έργα και έχει υπηρετήσει ως Ειδικός Εμπειρογνώμονας για Ηλικιωμένες Γυναίκες στο Πρόγραμμα «PROGRESS για μειονεκτούσες ομάδες» της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Είναι επίσης μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού πλαισίου για την παροχή κοινωνικής προστασίας και την ευημερία των ανθρώπων της 3ης Ηλικίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τέλος, είναι Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) και Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Γηριατρικής και Γεροντολογικής Εταιρείας. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «50και Ελλάς» και της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.

Οικονομολόγος. Το 2005 αποφοίτησε από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και το 2008 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών με εξειδίκευση στην Επιχειρησιακή Έρευνα και Marketing. Εργάστηκε ως οικονομολόγος, λογιστής, σύμβουλος και διαχειριστής ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε πληθώρα επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων στην p-consulting.,gr από το 2014 έως το 2018. Από το 2009 έως σήμερα εργάζεται στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) Το.Ψ.Υ. Ν. Αχαΐας «ΦΑΡΟΣ» και είναι Προϊστάμενος Διοικητικού και Λογιστικού Τμήματος καθώς και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.