Στις 15 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήσαμε την ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Animation και διδασκαλία παιδιών», στο πλαίσιο της τελικής φάσης υλοποίησης του έργου Digital ECEC. Η εκδήλωση μας, προς μεγάλη μας χαρά, συγκέντρωσε έναν μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Πάτρας και της ευρύτερης περιφέρειας, εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ξένων γλωσσών αυτών των βαθμίδων, φοιτητές και διδακτικό προσωπικό των τμημάτων ΤΕΠΕΚΕ και ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αυτή η ενημερωτική δράση οργανώθηκε με γνώμονα τους στόχους και τα παραδοτέα του έργου Digital ECEC. Επιπλέον, σκόπευσε στην άμεση ομάδα – στόχο αυτών των παραδοτέων, τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν παιδιά από 3 έως 7 ετών.
Ο κύριος στόχος των εταίρων (συμπεριλαμβανομένης της ομάδας της p-consulting.gr) που υλοποιούν το έργο είναι η ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στον τομέα των εφαρμογών της ψηφιακής τεχνολογία (ΤΠΕ), προκειμένου να τους παρέχει καινοτόμους και σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας και μάθησης με τη χρήση animation.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές, συμβάλλοντας στο διάλογο για την παιδαγωγική αξία της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογικών εργαλείων στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι:
- Δρ. Χρυσούλα Τσίρμπα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης 1ης Θέσης Νηπιαγωγών Αχαΐας για το «σύγχρονο εκπαιδευτικό πλαίσιο της προσχολικής εκπαίδευσης».
- Βασίλης Κόμης, Καθηγητής ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστήμιο Πατρών για τις «ψηφιακές τεχνολογίες στην προσχολική εκπαίδευση».
- Νίκος Λεκκός, Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής στην Κυπριακή Δημόσια Εκπαίδευση, για τους «περιορισμούς στη χρήση των ΤΠΕ από παιδιά με ή σε ευαλωτότητα καθώς και για την συμπεριληπτική προοπτική του animation».
- Δρόσου Σοφία. Ψυχολόγος, ιδιοκτήτρια του κέντρου ειδικών θεραπειών “Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας”, πρόεδρος της εταιρείας ψυχικών υπηρεσιών “Ethos hub” και του “Σωματείου ατόμων με ΔΕΠΥ Ελλάδος” για «ψηφιακά εργαλεία, animation και μαθησιακές δυσκολίες».
- Ερμιόνη Τσιλιγκιριάν, Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διευθύντρια 45ου Δημοτικού σχολείου Πάτρας, για «Το animation στην τάξη».
- Χαρά Στασινοπούλου, Στέλεχος ευρωπαϊκών έργων της p–consulting.gr για «Το Digital ECEC και τη δημιουργία animation».
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους για τη συμμετοχή τους και τη σημαντική συμβολή τους στην εκδήλωσή. Οι ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις τους είναι διαθέσιμες εδώ και τα σχόλια τους μετά την ολοκλήρωσή της ημερίδας εδώ.
Σημαντική υπήρξε και ευχαριστούμε θερμά για αυτό, η παρουσία στην ημερίδα, όσων συμμετείχαν στο διήμερο σεμινάριο «διδασκαλία παιδιών μέσω της ανάπτυξης animation», στις 12 και 19 Ιουλίου 2023 . Σε αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντ@, δημιούργησαν επτά (7) ψηφιακά παραμύθια που συμμετείχαν σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό, μαζί με συμμετέχοντα έργα animation από τις χώρες των εταίρων (την Ιταλία, την Ισπανία και τη Λιθουανία). Δύο (2) από αυτά τα επτά (7) ψηφιακά παραμύθια απέσπασαν την τέταρτη (4η) και την έκτη (6η) θέση αντίστοιχα. Την 4η θέση απέσπασε το παραμύθι «ΖΑΝΤΕ», που δημιούργησαν η Αριστέα Καρμίρη, η Μαρίνα Βουλδή & η Σταματίνα Σπύρου, δασκάλες στο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής / Νηπιαγωγείο «Το παραμύθι» στην Πάτρα. Την 6η θέση αντίστοιχα απέσπασε το παραμύθι, «Τα δίδυμα προσφέρουν Χριστουγεννιάτικα οικολογικά δώρα!», που δημιούργησαν η Ασπρούλα Σωτηροπούλου & η Ερμιόνη Τσιλιγκριάν, δασκάλα και διευθύντρια αντίστοιχα στο 45ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά! Ευχαριστούμε όλες και όλους που συμμετείχαν σε αυτό το σεμινάριο που μας γέμισε χαρά, ενθουσιασμό και υπήρξε ιδιαίτερο δημιουργικό. Σχόλια και εντυπώσεις των συμμετεχόντων μπορείτε να δείτε εδώ.
Τέλος, ευχαριστούμε ολόψυχα το κοινό που μας τίμησε με την παρουσία του και τον ενθουσιασμό του! Μας δώσατε την ευκαιρία να μοιραστούμε γνώσεις και καινοτόμα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία δημιουργίας animation, για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία των παιδιών.
Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την εξέλιξη της υλοποίησης του έργου, μπορείτε να μάθετε στο 3ο ενημερωτικό δελτίο του έργου εδώ.
Για τακτικές ενημερώσεις που αφορούν τις δραστηριότητες του έργου μπορείτε να μείνετε συντονισμέν@ με τα νέα στον ιστότοπο του έργου και τη σελίδα του στο Facebook.