Η καθημερινή ζωή με ένα άτομο που νοσεί από άνοια μπορεί αρκετές φορές να γίνει δύσκολη και κουραστική. Οι δυσκολίες της φέρνουν στο προσκήνιο προβλήματα και συγκρούσεις που δεν διευκολύνουν την καθημερινότητα των μελών της οικογένειας των ατόμων με άνοια ή των φροντιστών τους. Όμως υπάρχουν τρόποι να τις αντιμετωπίσει κανείς και να κάνει το έργο των φροντιστών, επαγγελματιών και μη, αποδοτικότερο.
Αρχικά, ας γνωρίσουμε το άτομο με άνοια!
Η άνοια χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις διαφορετικές διαταραχές του εγκεφάλου που έχουν κοινή την απώλεια της λειτουργίας του. Η άνοια αν και αφορά ασθένεια των ηλικιωμένων τις περισσότερες φορές επηρεάζει εξίσου και τις ζωές των φροντιστών τους.
Το άτομο που νοσεί από άνοια είναι πιθανό να εμφανίσει:
• Απώλεια μνήμης,
• Αλλαγές στην συμπεριφορά
• Συναισθηματικές διακυμάνσεις
• Μπερδεμένες σκέψεις
Σε μία νόσο όπως στην άνοια, εξίσου σημαντική είναι και η διάγνωση. Αν η άνοια διαγνωστεί και αναγνωριστεί νωρίς από τους οικείους, τότε πολλά από τα συμπτώματα μπορούν να θεραπευτούν. Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο συχνά εμφανίζουν
• Κατάθλιψη,
• Λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού
• Σοβαρή δυσκοιλιότητα
• Θυρεοειδική ανεπάρκεια
• Μη ικανοποιητική απορρόφηση βιταμινών
• ‘Ογκους στον εγκέφαλο
Η διάγνωση είναι βεβαίως εξίσου σημαντική και για τους φροντιστές διότι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν εγκαίρως, να ζητήσουν τη βοήθεια επαγγελματιών υγείας για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.
Διευκολύνετε το έργο σας!
Διατηρήστε μία ρουτίνα!
Καθιερώστε δραστηριότητες και διατηρήστε μία φυσιολογική καθημερινότητα. Είναι απαραίτητο το άτομο που νοσεί από άνοια να παραμείνει ανεξάρτητο ώστε να μειωθεί το αίσθημα του βάρους που μπορεί να αισθανθεί. Είναι σημαντικό ο ασθενής να διατηρήσει την καθημερινότητα του και την αίσθηση του χιούμορ!
Γελάστε!
Το χιούμορ μπορεί να μειώσει το άγχος και να αποτρέψει την κατάθλιψη. Γελάστε με το άτομο και μοιραστείτε μαζί του ιστορίες που θα σας βγάλουν έστω και νοητά από το πρόβλημα.
Προσοχή στον υποσιτισμό!
Η σωματική άσκηση βοηθά στην διατήρηση μιας υγιούς φυσικής και πνευματικής κατάστασης του ατόμου. Υιοθετήστε ασκήσεις και δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες και στο στάδιο της άνοιας του περιθάλπων, έπειτα από ιατρική καθοδήγηση. Ο υποσιτισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της άνοιας καθώς το άτομο μπορεί να ξεχάσει να φάει. Φροντίστε λοιπόν να είναι συνεπής και τακτικοί στα γεύματα τους.
Διαβάστε περισσότερες πρακτικές συμβουλές για την διαχείριση της άνοιας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
Είσαι σημαντικός!
Η φροντίδα ενός ατόμου με άνοια χρήζει ιδιαίτερης προσοχής σε όλες τις φάσεις της νόσου. Είναι πολύ πιθανό η άνοια εκτός από το ίδιο το άτομο να επηρεάσει και την οικογένεια του με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιπαραθέσεις και πίεση.
Μην ξεχνάς ότι ο ρόλος σου στην φροντίδα του ατόμου που πάσχει από άνοια είναι πρωταγωνιστικός!
Στα πλαίσια των παραπάνω δυσκολιών, η p-consulting είναι περήφανη εταίρος των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Deal και D-care .