Η Πράσινη Συμφωνία και ο ρόλος της στο έργο GreenVET

Ένας από τους κύριους και πρωταρχικούς στόχους του έργου μας, GreenVET, είναι να εξοικειώσουμε τις σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) με τις πολιτικές όπου η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία απαιτεί να ακολουθηθούν. Το επερχόμενο Πλαίσιο, που βρίσκεται στα σκαριά, θα εισάγει τους δασκάλους και διοικητικούς των σχολών ΕΕΚ στο εναρκτήριο σημείο των νέων κανονισμών που οφείλουν να ακολουθήσουν οι χώρες τη ΕΕ. Όμως, τι είναι η Πράσινη Συμφωνία και πώς προέκυψε;

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία εισήχθη τον Δεκέμβριο του 2019 από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και στις 15 Ιανουαρίου 2020, η Ευρωβουλή ψήφισε υπέρ της εκκίνησής της. Ο πρωταρχικός της στόχος είναι να καταστήσει την Ευρώπη ως την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050, που σημαίνει ότι η Ευρώπη φιλοδοξεί να γίνει μηδενικός πομπός αερίων του θερμοκηπίου και οι οικονομίες της να αναπτυχθούν χωρίς την αύξηση χρήσης πόρων.

Οι εφαρμοσμένες πολιτικές καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία τομέων από την κατασκευή και ανακαίνιση κτηρίων έως την καθαρή ενέργεια και τη βιώσιμη βιομηχανία. Οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή ενδιαφέροντος. Κάποιοι άξιοι αναφοράς είναι οι εξής:

  • Η εξάλειψη της σπατάλης φαγητού, ενώ παράγουμε και καταναλώνουμε φαγητό με πιο βιώσιμους τρόπους.
  • Να κάνουμε την κοινωνία μας πιο ανθεκτική σε απειλές όπως η κλιματική αλλαγή, οι δασικές πυρκαγιές και η έξαρση ασθενειών.
  • Να μειώσουμε τις εκπομπές μεταφορών κατά 90% μέχρι το 2050.
  • Να μειώσουμε τις σχετικά με την ενέργεια εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αναπτύξουμε πιο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε γιατί δημιουργήθηκε ένα τέτοιο πλάνο καθώς όλοι μας ακούμε συνεχώς νέα σχετικά με την κλιματική αλλαγή εδώ και χρόνια. Κάποιοι από τους ενθαρρυντικούς παράγοντες που οδήγησαν στη σύλληψη της Πράσινης Συμφωνίας ήταν οι ακόλουθοι:

  • Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα προβλέπεται να διπλασιαστούν έως το 2030 έχοντας ως αποτέλεσμα μια αύξηση του μεγέθους των 2-3 βαθμών Κελσίου στους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Περισσότερο από 75% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχετίζονται με τη χρήση ενέργειας στην Ευρώπη.
  • Ο πληθυσμός άγριων ζώων έχει ελαττωθεί κατά 50% στις δύο τελευταίες γενιές.
  • Το 20% της παραγόμενης τροφής στην Ευρώπη σπαταλάται ενώ εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ποιοτικά γεύματα.

Το έργο GreenVET στοχεύει να ενσωματώσει τις πολιτικές της Πράσινης Συμφωνίας στο Πλαίσιο του. Έτσι, οι δάσκαλοι και οι διοικητικοί των σχολών ΕΕΚ θα μπορέσουν να μετατρέψουν τις λειτουργίες τους σε βιώσιμες. Επίσης, μέσω της μεταλαμπάδευσης των πολιτικών στους μαθητές των σχολών τους, οι ίδιοι θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στις μελλοντικές τους εργασίες, και επομένως, να συνεισφέρουν σημαντικά στους τελικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Scroll to Top