Οι ενδιαφέρουσες ενημερώσεις για το έργο Digital ECEC στο 1o Ενημερωτικό Δελτίο

Με πολύ χαρά μοιραζόμαστε μια σημαντική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο έργο μας Erasmus+ Digital ECEC, “Make ECEC Institutions Fit for the Digital Age Leaving No One Behind” στο 1ο ενημερωτικό δελτίο αυτού του μήνα. Το έργο αυτό αποτελεί συνεργασία μεταξύ τεσσάρων χωρών-εταίρων: Λιθουανία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία, που μας ενώνει ο κοινός στόχος να ενδυναμώσουμε τους εκπαιδευτικούς της προσχολικής αγωγής με τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται για να εξελιχθούν στην ψηφιακή εποχή.

Ο πυρήνας της αποστολής μας δεν είναι απλώς να παρέχουμε στους εκπαιδευτικούς τα τελικά προϊόντα του έργου, αλλά να τους εμπνεύσουμε να αναπτύξουν καινοτόμα εργαλεία διδασκαλίας και να διευκολύνουμε την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Δεσμευόμαστε να βρίσκουμε νέους τρόπους για την παροχή εκπαιδευτικού περιεχομένου και να αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες των εργαλείων της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη δημιουργία ενός εμπλουτισμένου μαθησιακού περιβάλλοντος για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε με τη συνάντηση των εταίρων του έργου στην Πάτρα, τον Ιανουάριο του 2022. Ενώ η πανδημία μάς εμπόδισε να συγκεντρωθούμε από κοντά, αξιοποιήσαμε την ψηφιακή τεχνολογία για να διασφαλίσουμε ότι η δυναμική του έργου θα παραμείνει ισχυρή. Κατά τη διάρκεια αυτής της εναρκτήριας συνάντησης, συζητήσαμε και παρουσιάσαμε βασικά βήματα και δράσεις καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του έργου. Επιπλέον, μοιραστήκαμε ιστορίες και εμπειρίες που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια, έναν πλούτο γνώσεων που πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να παραμείνει περιορισμένος αλλά να μοιραστεί ευρύτερα. Η σύμπραξή μας αποτελεί απόδειξη του πνεύματος συνεργασίας που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στην εκπαίδευση της προσχολικής ηλικίας.

Η βάση δεδομένων καλών πρακτικών είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Πρόκειται για ένα μοναδικό και καινοτόμο πακέτο υφιστάμενων εργαλείων ΤΠΕ, ειδικά σχεδιασμένο για τους εκπαιδευτικούς της Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να τους βοηθήσει να εντοπίσουν καινοτόμες και υποστηρικτικές πρακτικές και εργαλεία για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους στην τάξη. Αυτή η ολοκληρωμένη βάση δεδομένων περιλαμβάνει 24 διαφορετικά εργαλεία από οκτώ χώρες, όπως το ρομπότ Bee-Bot, το διαδραστικό δάπεδο, το Cubetto, το Maker@School, τα Sound tales, το Toniebox, το Reading with Leo, το παιχνίδι Coda και πολλά άλλα. Κάθε ψηφιακό εργαλείο στη Βάση Δεδομένων των πρακτικών συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή που αναφέρει λεπτομερώς την ηλικιακή ομάδα για την οποία προορίζεται, τον σκοπό του και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στην εκπαίδευση των παιδιών.

Καθώς προχωράμε μπροστά, είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν σύντομα, οπότε μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο τεύχος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα και τις δραστηριότητες του έργου, τακτικές ενημερώσεις μπορείτε να βρείτε στα νέα του έργου και στη σελίδα του στο Facebook.

Scroll to Top