Τον προηγούμενο μήνα, έλαβαν χώρα τα δύο πρώτα workshops του έργου ACT! στις 21.02.2024 και στις 28.02.2024. Η p–consulting.gr μαζί με τους υπόλοιπους τέσσερις (4) εταίρους του έργου ACT! διεξήγαγαν τα workshops για διασυνοριακή συνεργασία για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), μεταξύ μαθητών 14-18 ετών, μέσω της e-community platform του έργου. Τα workshops σχεδιάστηκαν από τον εταίρο του έργου LeGO.
Μάθετε τι έγινε στο πρώτο workshop!
Το πρώτο workshop, με τίτλο “Let’s get inspired!” διεξήχθη στις 21.02.2024 (11.30 – 13.30 ώρα Ελλάδας). Στο πρώτο workshop συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, μαθητές αλλά και εκπρόσωποι της σύμπραξης, από Δανία, Ελλάδα, Ρουμανία και Ιταλία. Στην πρώτη φάση του workshop, παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες τα παρακάτω:
- Το έργο ACT, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), και τι αναμένεται να παραδοθεί από τους συμμετέχοντες, από το SOSU.
- Τι είναι η διασυνοριακή συνεργασία και η παρουσίαση της e-community platform, από την p-consulting.gr.
Στη δεύτερη φάση του workshop, οι μαθητές γνωρίστηκαν μεταξύ τους και ανέφεραν τι σημαίνει βιωσιμότητα/αειφορία για τους ίδιους και για τον τόπο που κατοικούν, με το συντονισμό FEG. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια διαδραστική δραστηριότητα με θέμα «Δικαίωμα συμμετοχής: Η κλίμακα συμμετοχής του Roger Hart- οι μορφές και οι γλώσσες της συμμετοχής και του πολιτικού ακτιβισμού» από το LeGO, αλλά και στη δραστηριότητα με θέμα «Η ηγεσία και η ηγεσία των νέων: Έμφαση σε ιστορίες νέων ηγετών για τη βιωσιμότητα» από τον Εκπαιδευτικό οργανισμό Θεμιστοκλή.
Η τρίτη και τελευταία φάση του πρώτου workshop αφορούσε την παρουσίαση των επιλεγμένων ΣΒΑ από τους μαθητές και τους λόγους για τους οποίους τους επέλεξαν ώστε να ασχοληθούν στο επόμενο workshop και έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση και ερωτήσεις.
Το δεύτερο workshop!
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28.02.2024, και αφού οι μαθητές δούλεψαν το Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης που επέλεξαν πραγματοποιήθηκε το δεύτερο workshop, με τίτλο «Let’s imagine!» .
Στην πρώτη φάση του workshop παρουσιάστηκε από το LeGO, τι είναι ο ψηφιακός ακτιβισμός και στη συνέχεια οι μαθητές περιέγραψαν, μέσω μιας διαδραστικής δραστηριότητας, πώς είναι να συνεργάζονται ως ομάδα και ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν.
Κατά τη δεύτερη φάση του workshop κάθε ομάδα άρχισε να σκιαγραφεί το σχέδιο μιας καμπάνιας για τον επιλεγμένο ΣΒΑ, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές που έλαβαν, ενώ στην τρίτη φάση παρουσιάστηκαν τα σενάρια που αναπτύχθηκαν για τις προκλήσεις του επιλεγμένου ΣΒΑ και έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση για το πώς μπορεί η κάθε ομάδα των μαθητών να αναπτύξει το έργο/τις προκλήσεις της για κάθε ΣΒΑ.
Το τρίτο και τελευταίο workshop θα πραγματοποιηθεί τέλη Απριλίου με τίτλο «Together we can ACT for our future», όπου θα παρουσιαστούν οι εργασίες των μαθητών, θα συζητηθεί το πώς ήταν η συνεργασία μεταξύ τους και εάν η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί καλό παράδειγμα συνεργασίας.
Μείνετε συντονισμένοι!