Οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δημιουργήσει πολύ ωραίες μνήμες από τα σχολικά μας χρόνια. Λογικό αφού ήταν τα χρόνια της αθωότητας, τα χρόνια των μεγάλων ονείρων. Ακόμη και έτσι όμως, όποτε και αν φέρουμε στην μνήμη μας την περίοδο εκείνη, η γεύση που μας αφήνει είναι γλυκόπικρη. Και αυτό γιατί μπορεί να ήταν ανέμελα χρόνια, συνοδεύονταν όμως πάντα από την άσχημη για εμάς, πτυχή του σχολείου· εξοντωτικό πρόγραμμα, πολύ διάβασμα, βαρετές και συνήθως βαριές και απωθητικές εκπαιδευτικές μέθοδοι και πρακτικές, που μόνο δυσφορία μας προκαλούσαν, και οδηγούσαν έναν μεγάλο αριθμό μαθητριών και μαθητών να αναπτύξουν αρνητικά συναισθήματα απέναντι στο σχολείο και τους τρόπους του.
Αυτό φυσικά δεν ίσχυε μόνο κατά την διάρκεια των σχολικών μας χρόνων, δημοτικού, γυμνασίου, και λυκείου δηλαδή, αλλά συνεχίστηκε, με άλλη μορφή ίσως, και στην εκπαίδευση μας ως ενήλικες. Πανεπιστήμια, κολλέγια, εκπαιδευτικά κέντρα τυπικής ή μη-τυπικής εκπαίδευσης, ήταν και παραμένουν, πρωτοπόροι της εκπαίδευσης και των διαδικασιών της, στον τρόπο δηλαδή που η γνώση και η ειδίκευση προσφέρεται. Ακόμη και έτσι όμως το φαινόμενο διατήρησης παρωχημένων μεθόδων και πρακτικών στην εκπαίδευση, είναι και σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνό.
Το Μήνυμα Και Ο Αγγελιοφόρος
Κάθε τόσο βεβαίως, θα προέκυπτε ένα σεμινάριο, κάποια παρουσίαση, ίσως μία επίσκεψη σε μουσείο, ή ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό κέντρο. Όταν αυτό συνέβαινε, τα πράγματα κυλούσαν με έναν μαγικό ρυθμό. Η εκπαιδευτική απόγνωση δεν ήταν πια ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μας, το αντίθετο θα λέγαμε, ακόμη και αν όλη η διαδικασία ήταν στα πλαίσια του σχολικού μικρόκοσμου.
Θα μπορούσε ως εκ τούτου να είναι απλά μία ακόμη βαρετή μέρα στο σχολείο. Η ουσία όμως φαίνεται να είναι ότι δεν μισούσαμε το σχολείο στον πυρήνα του. Αυτό που μας βάραινε, ήταν οι παρωχημένες πρακτικές και μέθοδοι στις οποίες μας υπέβαλαν οι, πολλές φορές όχι και τόσο αγαπημένοι, καθηγητές μας. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο όταν το μάθημα, και εν γένει η εκπαίδευση, λάμβανε χώρα μέσω παιχνιδιών, ομαδικών δραστηριοτήτων, συνθηκών μέσω των οποίων μπορούσαμε να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, ή ακόμη να είμαστε μέρος ενός διαδραστικού περιβάλλοντος, τότε ξαφνικά, διψούσαμε για γνώση.
Με πολύ απλά λόγια, στην περίπτωση αυτή, ο αγγελιοφόρος είναι αρκετά ισχυρός, ώστε να μας κάνει να μισήσουμε το μήνυμα, με τον αγγελιοφόρο να αποτελεί, μεταφορικά, τα εκπαιδευτικά μέσα, και το μήνυμα αν αντιπροσωπεύει την γνώση και την ίδια την εκπαίδευση.
Η Περίπτωση Του S4EG
Φυσικά η εκπαίδευση δεν είναι κάτι που θα παρατήσουμε, κάτι που θα αφεθεί στην τύχη του, μόνο και μόνο επειδή συγκεκριμένες μέθοδοι είναι παρωχημένες, και πλέον έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Πρόκειται άλλωστε για μία από τις πιο ουσιαστικές διαδικασίες στην ζωή ενός ανθρώπου. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να βρούμε νέους τρόπους ώστε οι πληροφορίες και η γνώση που προσφέρεται, καθώς και οι δεξιότητες που αναπτύσσονται να μεταφέρονται ουσιαστικά, μέσω πρωτοποριακών μεθόδων, που δεν διώχνουν τους εκπαιδευόμενους. Κατά συνέπεια, δεν είναι η γνώση και οι εκπαιδευτικοί στόχοι που αλλάζουν (αυτό βέβαια σηκώνει αρκετή συζήτηση, σε κάποια άλλη ενότητα ίσως), αλλά τα εκπαιδευτικά μέσα. Και μάλιστα δραστικά.
Το S4EG εμπνεύσθηκε και αναπτύχθηκε πάνω σε αυτήν ακριβώς τη λογική, τον επαναπροσδιορισμό δηλαδή των εκπαιδευτικών πρακτικών. Δεν εγκαταλείπει και δεν αντικαθιστά τις παραδοσιακές ή και τις πιο μοντέρνες μεθόδους διδασκαλίας και εκμάθησης, εντάσσει όμως μία πρωτοποριακή μέθοδο εκπαίδευσης· μέσω παιχνιδιών. Η παραπάνω εκπαιδευτική διαδικασία ονομάζεται Gamification.
Τι Είναι Το S4EG;
Το Gamification, ή στα ελληνικά Παιχνιδοποίηση, βασίζεται στην λογική της απόκτησης γνώσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσω εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Το S4EG αναπτύσσει και εντάσσει 6 εκπαιδευτικά παιχνίδια, για τον σκοπό αυτό. Μέσω των παιχνιδιών αυτών, οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες οι οποίες συνδέονται με την συναισθηματική νοημοσύνη, την διαχείριση χρόνου και πόρων, την δημιουργικότητα, την επικοινωνία, την συνεργατικότητα και την ομαδικότητα, καθώς και την γνωστική μάθηση. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά σημεία στην αγορά εργασίας, όπως αυτή έχει σήμερα διαμορφωθεί. Οι εκπαιδευτικοί με τη σειρά τους, θα εκπαιδευτούν πάνω στην μέθοδο του Gamification, δημιουργώντας εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στις ανάγκες των εκπαιδευόμενων, προσθέτοντας έτσι ενδιαφέρουσες και αποτελεσματικές πρακτικές στο εκπαιδευτικό οικοσύστημα.
Μέσω του προγράμματος, οι εκπαιδευτές ενηλίκων αποκτούν νέα βέλη στην εκπαιδευτική φαρέτρα τους, και οι εκπαιδευόμενοι αναπτύσσουν δεξιότητες απαραίτητες για την αγορά εργασίας.
Θέλετε Να Παίξουμε;
Για να οριοθετήσουμε τα πράγματα πιο πρακτικά, τα παιχνίδια είναι στο τελευταίο στάδιο της ανάπτυξης, με ελάχιστα σημεία να απομένουν μέχρι την οριστικοποίησή τους. Το πιο σημαντικό εξ αυτών, είναι να τα παίξουμε! Και αυτό ακριβώς κάναμε. Η σύμπραξη του S4EG συναντήθηκε στο πανέμορφο Ptuj, της Σλοβενίας, στις 27-30 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να αξιολογήσει τα παιχνίδια. Την δομή τους, τον ρυθμό, την εμφάνιση τους, την δυσκολία τους, όλες τις πτυχές και λεπτομέρειές τους· εξετάζοντας εν τέλει αν πετυχαίνουν τον στόχο τους.
Και τα 6 παιχνίδια παρουσιάστηκαν λεπτομερώς, και η αξιολόγηση ξεκίνησε. Παίξαμε, χωριστήκαμε σε ομάδες, βάλαμε το μυαλό μας να δουλέψει μέσα σε υποθετικούς κόσμους και σενάρια, δοκιμάσαμε την δημιουργικότητά μας. Και ναι, αφού μοιράστηκε το αντίστοιχο feedback στους εταίρους, και developers ταυτόχρονα του εκάστοτε παιχνιδιού, μπορούμε να δηλώσουμε ότι το S4EG βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.
Το Τελευταίο Επίπεδο
Το S4EG βρίσκεται στην τελική ευθεία, με μερικές μόνο μικρό-αλλαγές να απομένουν μέχρι να οριστικοποιηθεί. Η τελευταία πίστα του όμως, δεν περιλαμβάνει απλά την ανάπτυξη κάποιων παιχνιδιών. Εστιάζει στην ένταξη καινοτόμων εργαλείων στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα οποία θα εξοπλίσουν τους εκπαιδευόμενους με σημαντικές δεξιότητες για το μέλλον τους στην αγορά εργασίας.