Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Το 1993 καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη να γιορτάζεται στις 22 Μαΐου η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. Αυτή η μέρα σκοπό έχει να υπενθυμίζει και να ευαισθητοποιεί όλους τους πολίτες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο σε θέματα βιοποικιλότητας.

Τι είναι Βιοποικιλότητα;

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (νόμος 2204-1994, άρθρο 2) η βιοποικιλότητα ορίζεται ως “η ποικιλία των ζώντων οργανισμών κάθε προέλευσης, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων, χερσαίων, θαλάσσιων και υδατικών οικοσυστημάτων και οικολογικών συμπλεγμάτων, των οποίων αποτελούν μέρος.”

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα;

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί εξαφάνιση αρκετών ειδών του ζωικού και του φυτικού περιβάλλοντος, γεγονός που επηρεάζει το οικοσύστημα και την υγεία του ανθρώπου.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη αλλαγή στις δραστηριότητες των ανθρώπων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, πραγματοποιούνται δραστηριότητες όπως:

  • η ανακύκλωση,
  • η μείωση χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, όταν αυτές δεν είναι απαραίτητες,
  • η χρήση ανακυκλωμένων προϊόντων, όπως το χαρτί,
  • η μείωση χρήσης πλαστικών προϊόντων,
  • η προσπάθεια μη κατασπατάλησης του νερού και αρκετές άλλες,

οι οποίες αποτελούν ένα μικρό βήμα για ένα καλύτερο και υγιές περιβάλλον.

Μιλώντας για συλλογικό επίπεδο μπορούμε να αναφερθούμε σε εταιρείες και οργανισμούς που πλέον παίρνουν δραστικά μέτρα για τη διάσωση του περιβάλλοντος και αναπτύσσουν οικολογικά πρότυπα σε τομείς όπως, η προώθηση ενός προϊόντος , η πώλησή του, η επικοινωνία των συνεργατών ακόμα και η μετακίνησή τους στις διάφορες χώρες. Το Erasmus+ project Think Twice! είναι εδώ για να απευθυνθεί στους οργανισμούς, εταιρείες, project managers και να δώσει λύσεις με βασικό στόχο την ενίσχυση της οικολογικής βιωσιμότητας.

Τι είναι το ΈργοThink Twice! – Ecological sustainability in project management”;

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας 3Το Think Twice! είναι ένα καινοτόμο έργο που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην εφαρμογή διαδικασιών πράσινης διαχείρισης σε έργα και στη θέσπιση καλών πρακτικών σε ό,τι αφορά την οικολογική βιωσιμότητα στη διαχείριση έργων.

Η p-consulting.gr εκπροσωπώντας την Ελλάδα και σε συνεργασία με 7 διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. θα παράγουν μία Ψηφιακή Βάση Δεδομένων με καλές πρακτικές, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για να γίνει όσο το δυνατόν πιο πράσινη γίνεται η διαχείριση ενός έργου, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Ένα ακόμα αποτέλεσμα αποτελεί και το Stress Test, μία ψηφιακή εφαρμογή αξιολόγησης της οικολογικής βιωσιμότητας των έργων που χειρίζονται οι project managers. 

Scroll to Top