Παλιές Συνήθειες

Μια φορά και έναν καιρό

Από τις απαρχές του ανθρώπου, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης πάντα ήταν εκείνο το οποίο μας ωθούσε να προχωρήσουμε, ώστε να ξεπεράσουμε τυχόν δυσκολίες και εν τέλει να εξελιχθούμε. Και όχι μόνο έχουμε στοιχεία αρκετά περίπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων κατά τα αρχαία χρόνια, όπως οι εγχειρίσεις καρδιάς, μεταξύ άλλων, στην αρχαία Αίγυπτο, αλλά επίσης ένα τεράστιο αριθμό από θεότητες συνδεδεμένες με την λατρεία που αφορούσε την υγεία και την ευεξία.

Από πνεύματα σε φυλές της Αφρικής, τα οποία λατρεύονταν για να φέρουν ίαση ασθενειών και γονιμότητα, Αζτέκοι θεοί της τότε Ιατρικής, αμέτρητοι Κέλτες θεοί συνδεδεμένοι με την ευεξία και ευημερία των εκεί λαών. Θεοί με καταγωγή από την μακρινή Κίνα, την Αίγυπτο και την Ινδία, και φυσικά το αρχαίο-Ελληνικό ρεπερτόριο θεϊκών δυνάμεων, που τόσο ευγενικά προσέφεραν καλή υγεία στους πιστούς, με αντάλλαγμα πάντα τις κατάλληλες δοξασίες.

Φυσικά οι ιατρικές πρακτικές δεν ήταν πάντοτε μπροστά από την εποχή τους, μιας και ο 19ος αιώνας, δεν απέχει και πολύ. Και αν αναρωτιέστε τι συνέβη τότε, είναι απλά η, κατά προσέγγιση ημερομηνία, κατά την οποία η επίσημη ιατρική ξεφορτωνόταν φρικτές, αλλόκοτες, και προφανώς αναποτελεσματικές ιατρικές πρακτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η λεγόμενη “Αφαίμαξη” (Blοodletting), κατά την οποία ο γιατρός αφαιρούσε μία μεγάλη ποσότητα από το αίμα του ασθενή, ώστε να θεραπεύσει πόνους στο κεφάλι, το λαιμό, και στο σώμα γενικότερα, αλλά και την πανούκλα! Η πρακτική αυτή σταμάτησε να χρησιμοποιείται, όταν, λιγάκι καθυστερημένα, γιατροί κατέληξαν στο γεγονός ότι αποφέρει τεράστια ζημιά στην υγεία του ασθενούς.

Ασθενείς του 21ου Αιώνα

Ακόμη και αν έχουν αλλάξει δραματικά οι πρακτικές, οι πεποιθήσεις, ή τα τελετουργικά, από τα χρόνια εκείνα μέχρι και σήμερα, ένα πράγμα μένει απαράλλακτο: η ανάγκη για υγεία, ασφάλεια, και ευημερία. Έτσι ήταν, έτσι είναι, και έτσι θα είναι. Οι γνώσεις είναι πλέον τρομακτικές, με πολλά περισσότερα πειράματα και παρατηρήσεις να επιβεβαιώνουν (ή και να απορρίπτουν) τους εκάστοτε επιστημονικούς ισχυρισμούς, και με τις συνθήκες διαβίωσης να είναι σε καλύτερα επίπεδα από παλιότερα. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, με τραγικές για την υγεία τους επιπτώσεις. Παρόλα αυτά όμως, οι άνθρωποι ζουν καλύτερα και περισσότερο, ακόμη και αν οι καθημερινοί ρυθμοί βάζουν εμπόδια.

Η πανούκλα μπορεί να μην μας ανησυχεί το 2022, μας ανησυχούν όμως άλλα πράγματα, τα οποία πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι εμείς οι ίδιοι κάνουμε καθημερινά. Καθιστική ζωή, διατροφικές συνήθειες βγαλμένες από την κόλαση, άπειρο στρες, το οποίο γίνεται δεύτερη φύση σε πολλές/πολλούς, και φυσικά έλλειψη γυμναστικής, συμπληρώνουν την λίστα με τα βασικά. Και πέρα από τις προσωπικές μας συνήθειες, η πανούκλα του 21ου αιώνα, ο Covid.

Ο Covid πήρε τον κόσμο μας, τον ταρακούνησε, τον έβαλε σε μία βίαιη, ανηλεή δίνη, και στη συνέχεια μας τον επέστρεψε, υποχρεώνοντάς μας να προσαρμοστούμε ταχύτατα στα νέα δεδομένα. Δεδομένα που προκαλέσαμε εμείς.

Βαριά δήλωση η τελευταία, αλλά για να λύσουμε ένα πρόβλημα θα πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε την υπόστασή του. Και η αλήθεια είναι πως, μπορεί να μην φέραμε τον Covid αυτόν καθ’ αυτόν, αλλά πολλές φορές οι κοινωνικές δομές μας, η οργάνωση της καθημερινότητάς μας, μας οδηγεί στο να βάζουμε την υγεία σε δεύτερη μοίρα.

Σύγχρονες Λύσεις

Η υγεία και οι πτυχές της ευρύτερα, είναι ζήτημα συμπεριφορών και συνηθειών. Και ακόμη και αν οι άνθρωποι έχουν την δύναμη να αλλάξουν συνήθειες σε οποιαδήποτε ηλικία, καλό είναι η υιοθέτηση αυτών των μοτίβων που έχουν σχέση με την υγεία και την υγιεινή, να γίνεται σε νεαρή ηλικία.

Το iLearn4Health κατέφθασε, και επικεντρώνεται στην εκπαίδευση μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πάνω σε θέματα υγείας. Θα εφαρμοστεί η μέθοδος DGBL, ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν οικειότητα με τα θέματα της υγείας και της ευεξίας, μέσω ψηφιακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Παράλληλα οι δάσκαλοι θα εκπαιδευτούν πάνω στις θεωρητικές πτυχές του έργου, καθώς και στα ψηφιακά εργαλεία που θα αναπτυχθούν μέσω αυτού. Οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την έννοια της υγείας, και με όλες τις πτυχές του θέματος, και ταυτόχρονα οι δάσκαλοι θα εξελίξουν-αναβαθμίσουν τις διδακτικές και παιδαγωγικές τους ικανότητες, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ψηφιακών εργαλείων, τα οποία και θα αναπτυχθούν με τους ίδιους ως γνώμονα.

Καθώς Ο Χρόνος Προχωράει

Συχνά στρεφόμαστε προς το παρελθόν, εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια πίσω αφουγκραζόμενες/οι την πρόοδο που έχουμε κάνει ως είδος. Και ενώ αυτό είναι γεγονός, είναι επίσης αλήθεια ότι πολλά πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα. Η ανάγκη όλων για υγεία και ευ ζην γενικότερα, είναι διαχρονική, όσο και αν αλλάζουν οι πρακτικές, οι αναλύσεις, ή οι υπεύθυνοι θεοί. Το iLearn4Health είναι εδώ για να προσφέρει τρόπους επίλυσης των παραπάνω, προς την δημιουργία κοινωνιών με υγεία και ασφάλεια για όλους.

Scroll to Top