GUIDE για τον επαγγελματικό προσανατολισμό featured

Πόσο σημαντικό είναι το έργο GUIDE για τον επαγγελματικό προσανατολισμό;

Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Τα αποτελέσματα των βάσεων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023 είναι προ των πυλών. Η αγωνία τόσο των εξεταζόμενων, όσο και των οικείων τους, κοντεύει πια να πάρει τέλος. Η προσπάθεια έγινε! Επέλεξαν όμως βάσει των πραγματικών δυνατοτήτων τους ή μπήκαν στη μέση στερεοτυπικές αντιλήψεις;

Από πολύ μικρή ηλικία, όλοι μας κάποια στιγμή, βρεθήκαμε απέναντι στην ερώτηση «Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Μια ερώτηση που οι μεγαλύτεροι διατύπωναν με τόση ευκολία και εμείς σαν παιδιά απαντούσαμε διαφορετικά σχεδόν κάθε εβδομάδα. Άραγε οι εξεταζόμενοι είχαν απαντήσει ειλικρινά «μέσα» τους, αυτή την ερώτηση, πριν τις εξετάσεις, ή έστω πριν από τη δημιουργία του μηχανογραφικού τους; Θα μπορέσουν να κάνουν αυτό που πραγματικά και ουσιαστικά τους ευχαριστεί; Ή μήπως μπήκαν στη μέση οι επιθυμίες των οικείων τους ή ορισμένα στερεότυπα; Οι υποψήφιοι επισκέφθηκαν κάποιον Επαγγελματία Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας (ΕΕΠΣ);

Ως γνωστόν, η επιρροή στην επιλογή επαγγέλματος των νέων έρχεται από πολλές μεριές. Βασική επιρροή ασκεί η οικογένεια, όπου ορισμένες φορές αγνοεί την προσωπικότητα, τις επιθυμίες και τις δυνατότητες των παιδιών τους. Ακόμα και σήμερα παρατηρούμε πολλές στερεοτυπικές αντιλήψεις στην επιλογή των νέων. Η επίσκεψη σε έναν Επαγγελματία Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας (ΕΕΠΣ), δεν μπορεί παρά να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους νέους και το μέλλον τους. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός στοχεύει στην πληροφόρηση για τις σπουδές και τα επαγγέλματα, την αυτογνωσία, την εκμάθηση τεχνικών λήψης απόφασης και τέλος, τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Ένας ΕΕΠΣ θα βοηθήσει τον υποψήφιο να επιλέξει κατάλληλα και σύμφωνα με τις επιθυμίες και δυνατότητες του, χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις.

Κάπου εδώ έρχεται το έργο GUIDE!

 

Το έργο GUIDE

Το έργο GUIDE στοχεύει να βοηθήσει τους Επαγγελματίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού Σταδιοδρομίας (ΕΕΠΣ) να διασφαλίσουν ότι όλοι μπορούν να επιλέξουν με βάση το ενδιαφέρον και την ικανότητα, και όχι με βάση το φύλο. Μέσω του έργου GUIDE θα αναπτυχθεί ένα σύνολο εργαλείων που θα διατεθεί σε ΕΕΠΣ, πανεπιστήμια και άλλους παρόχους κατάρτισης, ώστε να υποστηρίξει όλα τα φύλα στη λήψη αποφάσεων σταδιοδρομίας χωρίς τη χρήση στερεοτύπων ως προς το φύλο. Τα εργαλεία που θα αναπτυχθούν, απευθυνόμενα σε ΕΕΠΣ, είναι τα ακόλουθα:

  • Ψηφιακό εργαλείο για τον εντοπισμό στερεοτύπων στις αποφάσεις σταδιοδρομίας. Αυτό το ψηφιακό εργαλείο έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους επαγγελματίες με ευθύνες επαγγελματικού προσανατολισμού, όπως συμβούλους σταδιοδρομίας, δάσκαλους, συμβούλους και άλλους, να αποκαλύπτουν και να αναγνωρίζουν στερεότυπα και εμπόδια φύλου που μπορεί να αντιμετωπίσουν όλα τα φύλα και να επηρεάσουν τις αποφάσεις επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους.
  • Ψηφιακό εργαλείο για τα στυλ λήψης αποφάσεων σταδιοδρομίας. Αυτό το ψηφιακό εργαλείο σχεδιάζεται για να αξιολογεί την προσέγγιση ενός ατόμου στη λήψη αποφάσεων σταδιοδρομίας, γνωστά ως Στυλ λήψης αποφάσεων σταδιοδρομίας, και να διερευνά πώς τα στερεότυπα μπορούν να επηρεάσουν το στυλ λήψης αποφάσεων.
  • Εκπαιδευτικό online πρόγραμμα κατάρτισης στον επαγγελματικό προσανατολισμό με γνώμονα την ευαισθητοποίηση του φύλου. Αυτό το εκπαιδευτικό online πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις δεξιότητες των επαγγελματιών και των δασκάλων στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Ο στόχος είναι να τους βοηθήσουμε να αναγνωρίσουν τα στερεότυπα του φύλου και να χρησιμοποιήσουν τεχνικές και εργαλεία ευαίσθητα στο φύλο για να καθοδηγήσουν άτομα όλων των φύλων στην επιλογή της επαγγελματικής τους πορείας.
  • Εργαλειοθήκη Επαγγελματικού Προσανατολισμού με ευαισθησία ως προς το φύλο. Αυτή η εργαλειοθήκη προορίζεται να βοηθήσει τους επαγγελματίες στον επαγγελματικό προσανατολισμό στην αντιμετώπιση ζητημάτων στερεοτύπων και ισότητας των φύλων. Θα παρέχει έναν περιεκτικό, βήμα προς βήμα οδηγό για τη βελτίωση του επαγγελματικού προσανατολισμού με γνώμονα το φύλο σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρόχους κατάρτισης, οργανισμούς και για επαγγελματίες στον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Οι εταίροι του έργου δεν έμειναν μόνο σε αυτά. Σε συνέχεια της πρωτογενούς και της δευτερογενούς έρευνας, για τη δημιουργία του ψηφιακού εργαλείου εντοπισμού στερεοτύπων στις αποφάσεις σταδιοδρομίας, και θέλοντας να δώσουν πρόσθετη αξία στα παραδοτέα και στο ίδιο το έργο οι εταίροι συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων με καλές πρακτικές επαγγελματικού προσανατολισμού και ευαισθητοποίησης ως προς το φύλο, η οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του έργου. Επιπλέον, η ομάδα θεώρησε σημαντικό να συμπεριληφθούν στην σελίδα του έργου, οι συνεντεύξεις των ΕΕΠΣ, που πραγματοποίησαν στα πλαίσια της πρωτογενής έρευνας.

 

Τι έρχεται;

Αυτή τη στιγμή, το ψηφιακό εργαλείο για τον εντοπισμό στερεοτύπων στις αποφάσεις σταδιοδρομίας έχει αναπτυχθεί στα αγγλικά και απομένουν οι τελευταίες πινελιές για την οριστικοποίησή του. Τον Σεπτέμβριο θα οριστικοποιηθεί και θα μεταφραστεί σε ελληνικά, δανικά, ισπανικά πορτογαλικά, ολλανδικά, σλοβενικά και γερμανικά.

Τέλος Σεπτέμβρη η σύμπραξη θα συναντηθεί στην Πάτρα, όπου θα φιλοξενηθεί από την p-consulting.gr. Σε αυτή τη δεύτερη διακρατική συνάντηση των εταίρων, 26.09.2023 – 27.09.2023, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των οργανισμών της σύμπραξης, προκειμένου να συζητήσουν τη μέχρι τώρα πορεία και τα επόμενά τους βήματα για την επιτυχημένη υλοποίηση του έργου.

 

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα!

Ακολουθήστε μας σε Facebook και LinkedIn!

Scroll to Top