Συναντιόμαστε Και Πάλι –i-School!

Συναντιόμαστε Και Πάλι –i-School!

Παλέτα

Φοράμε ρούχα σχεδιασμένα στην Ιταλία, αλλά κατασκευασμένα στην Κίνα. Οδηγούμε γερμανικά αυτοκίνητα και ιαπωνικές μοτοσυκλέτες. Μαγειρεύουμε γαλλικές και ισπανικές συνταγές, και μαθαίνουμε λέξεις και φράσεις που άλλοι λαοί χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν. Μοιραζόμαστε το σχολείο με παιδιά από άλλες χώρες, και οι γειτονιές μας είναι γεμάτες από πανέμορφα χρώματα, μυρωδιές και τρόπους, που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Μία υπέροχη δίνη, που ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν, συλλέγοντας, συνδυάζοντας και αγκαλιάζοντας στην πορεία όλο και περισσότερα, διαμορφώνοντας μία ξεχωριστή παλέτα.

Φτάνοντας Στο Σήμερα

Χιλιάδες χρόνια με μετακινήσεις πληθυσμών, συνδυασμού παραδόσεων, θρησκειών και συνηθειών, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κουλτούρας, ιστορίας. Ο κόσμος δεν είναι μια ευθεία, γκρίζα γραμμή· ποτέ δεν ήταν. Είναι εκατομμύρια από αυτές, πολύχρωμες όλες, τρέχουν και πετούν, παίζουν και μπλέκονται η μία με την άλλη. Ένα γαϊτανάκι εξέλιξης.
Η ανθρωπότητα εξελίχθηκε πάνω σε αυτό ακριβώς το γαϊτανάκι. Κατά τις χιλιετίες ιστορίας που κουβαλάμε ως είδος, προοδεύσαμε και πορευτήκαμε ερχόμενες/οι κοντά και κατανοώντας τα μαθήματα του παρελθόντος. Και η Κληρονομιά είναι από τα σημαντικότερα εξ αυτών.

Η Περίπτωση Του i-School

Το i-School εστιάζει στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δημιουργώντας ένα δίκτυο δράσης, μεταξύ σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, και κέντρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μία από τις σημαντικότερες πτυχές του προγράμματος, είναι και η ανάπτυξη πρωτοποριακών ψηφιακών εργαλείων.

Μέσω αυτών, το i-School στοχεύει στην δημιουργία μίας ισχυρής βάσης δεξιοτήτων και ικανοτήτων για εκπαιδευτικούς, σχετικά με την ένταξη του ζητήματος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ παράλληλα θα εξάπτει το ενδιαφέρον των μαθητών πάνω στο θέμα, αναπτύσσοντας ένα Εκπαιδευτικό παιχνίδι. Ένα πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό οικοσύστημα γεννιέται, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και μεταμόρφωση της Εκπαίδευσης.

Συναντιόμαστε Και Πάλι –i-School! 1

Η Συνάντηση

22.09.2022 και ήταν φανερό ότι το καλοκαίρι είχε αφήσει το σημάδι του. Το δικό του, πανέμορφο και μοναδικό σημάδι. Όλες και όλοι είμασταν χαρούμενες/οι, κουβαλώντας την χαρά και την ανεμελιά που πάντα μας αφήνουν αυτοί οι τόσο ξεχωριστοί μήνες του χρόνου. Αφού μοιραστήκαμε τις καλοκαιρινές μας περιπέτειες (όσες μπορούσαν να ειπωθούν τουλάχιστον) για λίγα λεπτά, πιάσαμε δουλειά.

Τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν δύο. Από τη μία, η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται υπό ανάπτυξη την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η οποία εστιάζει στις δεξιότητες εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με θέματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και κατ’ επέκταση την δημιουργία δρόμων συμπόρευσης και συνεργασίας σχολείων με Πολιτιστικά Κέντρα και Ινστιτούτα. Το δεύτερο σκέλος της διαδικτυακής συνάντησης μας, αφορούσε την δομή και το περιεχόμενο του Εκπαιδευτικού παιχνιδιού. Ένα παιχνίδι που θα προσφέρει στις μαθήτριες και τους μαθητές πολύτιμη γνώση και πληροφορίες, σχετικά με την ιστορία και την Πολιτιστική Κληρονομιά. Συμφωνήθηκαν οι βασικές πτυχές και λεπτομέρειες του και έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την ανάπτυξη του.

Ανοιχτοί Δρόμοι

Κάθε μέρα που περνάει, μας φέρνει και πιο κοντά στην πραγμάτωση αυτών που έχει να προσφέρει το i-School. Τα επόμενα βήματα φαντάζουν συναρπαστικά. Σύντομα, επιστρέφουμε με περισσότερα νέα, καθώς πλησιάζει η επόμενη συνάντηση, αυτή τη φορά στην Ιταλία!
Arrivederci!

Scroll to Top