Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οράματος για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, το έργο Entreled έρχεται να ενισχύσει την εκπαιδευτική υποστήριξη προς τους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.) και να προάγει την επιχειρηματική σκέψη μέσα από τη δημιουργία ψηφιακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών που ενσωματώνουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε πώς η Ελλάδα ενσωματώνει τις αξίες της κυκλικής οικονομίας στην εθνική της στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη.
Τον Μάρτιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το νέο Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυκλική οικονομία, το οποίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αξιοποιώντας αυτή τη δυναμική, η Ελλάδα ξεκίνησε το δικό της ταξίδι προς την κυκλική οικονομία με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κυκλική οικονομία. Καλύπτει μια ευρεία γκάμα δράσεων και πρωτοβουλιών σε διάφορους τομείς. Περιλαμβάνει μέτρα για την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης, τη μείωση των αποβλήτων και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας σε κρίσιμους τομείς όπως τα πλαστικά προϊόντα και οι μπαταρίες.
Η εφαρμογή του σχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει, με σημαντικά ορόσημα που έχουν επιτευχθεί. Νομοθετικά μέτρα έχουν εγκριθεί για τη μείωση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, ενώ πρωτοβουλίες όπως το Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις προάγουν τις βιώσιμες πρακτικές σε διάφορους τομείς.
Τα οφέλη αυτής της δέσμευσης είναι πολλαπλά. Μέσω της προώθησης της αποδοτικής χρήσης των πόρων, της μείωσης των αποβλήτων και της προώθησης της καινοτομίας, η Ελλάδα διαγράφει ένα μονοπάτι προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Με την ενεργή συμμετοχή περιφερειακών αρχών, επιχειρήσεων και καταναλωτών, η Ελλάδα συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια για τη μετάβαση σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας που εξασφαλίζει ευημερία για τις επόμενες γενιές.