Τεχνητή Νοημοσύνη και ελληνικές επιχειρήσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), η βασικότερη τεχνολογία αιχμής στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση εξελίσσεται σε τεχνολογία στρατηγικής σημασίας και σε βασικό μοχλό ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αλλά και αναβάθμισης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πως πρέπει να προσαρμοστούν ταχύτερα στις τεχνολογικές αλλαγές και στη βιώσιμη ανάπτυξη για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά τους. Ελάχιστες όμως, επενδύουν σε τεχνολογίες ΤΝ ή σκοπεύουν άμεσα να το κάνουν.

Σύμφωνα με τη μελέτη “Η Επίδραση του Gen AI στην ελληνική οικονομία” που πραγματοποιήθηκε από τη Deloitte και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), η ΤΝ θα συνεισφέρει κατά 5,5% στο ΑΕΠ της χώρας ως το 2030 και υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το +9,8%.

Από την ετήσια έρευνα γνώμης των επιχειρήσεων “Ο Σφυγμός του Επιχειρείν” για το 2023, που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ, προέκυψε ότι ένα ποσοστό 12% των επιχειρήσεων την εφαρμόζει, 21% σκοπεύει άμεσα να την εφαρμόσει, ενώ 65% δεν την κρίνει απαραίτητη για τις δραστηριότητές του.

Αξιοσημείωτες διαφορές προκύπτουν ανά μέγεθος επιχειρήσεων:

  • Οι Μεγάλες επιχειρήσεις ξεχωρίζουν στη χρήση ΤΝ, καθώς το 28% εφαρμόζει έστω και μια απλή πρακτική (αντί 12% στο σύνολο).
  • Οι Μεσαίες και Μικρές επιχειρήσεις απέχουν από την κατανόηση του τρόπου που μπορεί η ΤΝ να τις βοηθήσει με το 57% και 66% αντίστοιχα να δηλώνει ότι δεν κρίνεται σκόπιμη για τις εργασίες τους.
  • Οι Μεσαίες επιχειρήσεις παρουσιάζουν με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό σκεπτικισμού στη χρήση ΤΝ (27% αντί 12% στο σύνολο).

Από τις επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει την ΤΝ ή σκοπεύουν να το κάνουν,

  • το 80% πιστεύει ότι αυτά τα εργαλεία θα επιτρέψουν την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε πιο αναβαθμισμένες εργασίες ή την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.
  • Το 78% δηλώνει ότι θα επενδύσει στην υιοθέτηση κουλτούρας χρήσης ΤΝ στο άμεσο μέλλον.
  • Το 75% ότι ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν ΤΝ.
  • Το 61%, δηλώνει ότι θα επενδύσει πόρους για προγράμματα και εργαλεία ΤΝ.
  • Το 70% συμφωνεί ότι η ηθική διάσταση της ΤΝ πρέπει να καθορίζει τις επιχειρησιακές αποφάσεις.

Η πλειονότητα αυτών των επιχειρήσεων, σε ποσοστό 57%, δηλώνει ενθουσιασμό για τη χρήση της ΤΝ, αλλά υπάρχει ένα ποσοστό 41% που εκφράζει σκεπτικισμό ή και τα δύο.

Στη χώρα μας δυστυχώς, οι επιχειρήσεις δεν έχουν υιοθετήσει ακόμα τη χρήση τεχνολογιών ΤΝ. Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες που προσφέρει και εκπαίδευση στη χρήση της. Απαιτούνται όμως σε μεγάλο βαθμό δημόσιες πολιτικές που θα προτεραιοποιούν επενδυτικούς πόρους, θα ανοίγουν δημόσια δεδομένα, θα βελτιώνουν τις ψηφιακές δεξιότητες και θα αναβαθμίζουν τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Το έργο μας EmpowerAI αναγνωρίζοντας αυτό το κενό, στοχεύει με τις δράσεις του να βοηθήσει γυναίκες επιχειρηματίες να γνωρίσουν τεχνολογίες ΤΝ που μπορούν να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να τις εφοδιάσει με τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν εποικοδομητικά αυτά τα εργαλεία.

Scroll to Top