Η Τηλεόραση μας έφερε πιο κοντά στην καθημερινότητα των ατόμων με Νοητική Υστέρηση

Τι μας έφερε πιο κοντά στα άτομα με Νοητική Υστέρηση

Η Τηλεόραση

Η τηλεόραση είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Με την επιστροφή μας στο σπίτι, οι περισσότεροι ανοίγουμε την τηλεόραση! Αυτό συμβαίνει πολλές φορές αυτοματοποιημένα, καθώς θέλουμε με κάποιον τρόπο να «γεμίσουμε» τον χώρο, θέλουμε κάποιον να μας κρατάει συντροφιά.

Η τηλεόραση μας «εξυπηρετεί» με διάφορους τρόπους. Αποτελεί ένα τρόπο διασκέδασης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης αλλά και χαλάρωσης. Είναι αρκετές οι φορές που ο τρόπος για να χαλαρώσουμε είναι να παρακολουθήσουμε μια ταινία ή σειρά. Είναι κάτι που πολλοί από εμάς το αποζητούν ακόμα και για να διασκεδάσουν. Είναι όμως και ένας τρόπος για να ενδυναμώσουμε την ενσυναίσθησή μας και να «ανοίξουμε» το μυαλό μας.

Πόσες φορές έχετε ταυτιστεί με έναν πρωταγωνιστή; Πόσες είναι οι φορές που βρεθήκατε αντιμέτωπος με μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή που παρακολουθείτε σε μια σειρά ή μια ταινία;

Πόσες φορές αναρωτηθήκατε τι θα κάνατε στην θέση του πρωταγωνιστή;

Οι ταινίες, πολλές φορές, μας βάζουν υποσυνείδητα σε σκέψεις και με αυτό τον τρόπο, «ανοίγουμε» το μυαλό μας! Εάν το σκεφτεί κανείς, όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε σκεφτεί πως, στην θέση των ηθοποιών, θα αντιμετωπίζαμε τις διαφορετικές αυτές καταστάσεις στην πραγματική ζωή. Φυσικά δεν είναι όλες οι ταινίες έτσι. Όμως οι ταινίες που βασίζονται στην πραγματικότητα και στην καθημερινότητα, είναι αυτές που μας φέρνουν στο μυαλό, αλλά και στην καρδία, τα δικά μας αληθινά συναισθήματα και προβληματισμούς.

Ορισμένες φορές είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσουμε μερικές «δύσκολες» ή διαφορετικές καταστάσεις, προκειμένου να καταλάβουμε βαθύτερες έννοιες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άλλοι γύρω μας.

Για παράδειγμα είναι δύσκολο να κατανοήσουμε, πως είναι να ζεις με κάποιο Άτομο με Αναπηρία. Με ένα άτομο με μειωμένη ή καθόλου κινητικότητα, με ένα άτομο με Νοητική Υστέρηση κι ούτω καθεξής. Είναι πιο «εύκολο» για όλους μας, να μπούμε σε τέτοιες σκέψεις, εάν δεν συμβαίνει στο κοντινό μας περιβάλλον, και να το «καταλάβουμε», όταν παρακολουθούμε κάτι αντίστοιχο σε μια ταινία ή σειρά.

Σήμερα, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να κατανοούμε ή και να φανταστούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ίδια τα άτομα με Νοητική Υστέρηση αλλά και ο περίγυρός τους. Μέσα στα χρόνια έχουν βγει αρκετές ταινίες όπου ο πρωταγωνιστής είναι ένα άτομο με Νοητική Υστέρηση. Οι  ταινίες “Ι am Sam” (2001) και το “Miracle in Cell no 7” (2019), αποτελούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Τι μας έφερε πιο κοντά στα άτομα με Νοητική Υστέρηση 1Μέσα από αυτές τις ταινίες ήρθαμε πιο κοντά σε προβλήματα και προβληματισμούς ανθρώπων που θα μπορούσαν να ανήκουν ακόμα και στο δικό μας οικογενειακό περιβάλλον. Οι παραπάνω ταινίες μας δημιούργησαν δυνατά και έντονα συναισθήματα. Ήρθαμε πιο κοντά σε διαφορετικά προβλήματα και κατανοήσαμε λίγο καλυτέρα τον όρο Νοητική Υστέρηση / Νοητική Αναπηρία.

Καταλάβαμε πόσο «μακριά» ήμασταν από αυτό αλλά και πόσο θα βοηθούσε η κατάλληλη εκπαίδευση των οικογενειών, των φροντιστών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας για την καλύτερη ζωή των ατόμων αυτών. Μπήκαμε σε σκέψεις για το εάν εδώ, στην Ελλάδα, υπάρχουν κατάλληλες δομές, τόσο για μικρούς όσο και για «μεγάλους» με Νοητική Υστέρηση. Αναρωτηθήκαμε έστω και χωρίς να το εκφράσουμε, πόσο δύσκολο είναι να ζεις με αυτό και φανταστήκαμε πόσο δύσκολο θα είναι να γεράσεις με αυτό; Αναρωτηθήκαμε για το εάν οι φροντιστές και οι οικογένειες μπορούν να λάβουν κάποια εκπαίδευση για να βοηθήσουν τον οικείο τους με Νοητική Υστέρηση και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να γινόταν αυτό;

Προκειμένου να βοηθηθούν τόσο οι φροντιστές αλλά και οι οικογένειες των Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και για την καλύτερη κοινωνική δραστηριότητα και ποιότητα ζωής τους, δημιουργήθηκε το έργο AIDA!

Το έργο AIDA

Πέντε (5) φορείς/οργανισμοί από Ελλάδα, Ισπανία, Αγγλία και Δανία, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση του έργου Active Ageing – AIDA. Το Ευρωπαϊκό Έργο Active Ageing-AIDA που υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, ασχολείται με τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας με νοητική αναπηρία και πιο συγκεκριμένα με την κοινωνική τους δραστηριότητα και την καλύτερη ποιότητα ζωής που μπορούν να αποκτήσουν.

Το Active Ageing-AIDA δημιουργήθηκε για να προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις και τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου οι επαγγελματίες αλλά και οι οικογένειες των ατόμων με Νοητική Υστέρηση, να μπορούν να συμπεριφερθούν και να μεταφέρουν σε αυτά τα άτομα τα απαραίτητα για την ενεργό δράση κατά την περίοδο της γήρανσης.

Μέσω του AIDA, θα δημιουργηθούν τα παρακάτω:

  • Οδηγός φροντίδας ηλικιωμένων με Νοητική Αναπηρία.
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φορείς Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης.
  • OnLine εκπαίδευση για εκπαιδευτές, επαγγελματίες φροντιστές και συγγενείς ατόμων με νοητική αναπηρία.

Τα άτομα με νοητική αναπηρία, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, πόσο μάλλον όταν εισέρχονται στην τρίτη και τέταρτη ηλικία. Τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες των ηλικιωμένων με νοητική αναπηρία, διαφέρουν από αυτές των υπολοίπων ηλικιωμένων. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο η φροντίδα και η θεραπεία που λαμβάνουν, οι ηλικιωμένοι με νοητική αναπηρία, να προσαρμοστεί στις ανάγκες αυτές, δίνοντας έμφαση στην ενεργό γήρανσή τους.

Scroll to Top