Το Καλοκαιρινό Εκπαιδευτικό Εργαστήρι του έργου CJLL

Τον Ιούλιο του 2024, φοιτητές της Νομικής από τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ουκρανία, Ελλάδα) θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στο Καλοκαιρινό Εκπαιδευτικό Εργαστήρι που θα διεξαχθεί στο Παλέρμο της Ιταλίας για χάρη του έργου Climate Justice Living Lab (CJLL).

Το έργο CJLL αποσκοπεί στην καταπολέμηση της ανθρωπογενούς κλιματικής επίδρασης στοχεύοντας στη βάση εκείνων που μάχονται υπέρ του προβλήματος, τις Νομικές σχολές των Πανεπιστημίων. Γνωρίζοντας ότι οι παροντικοί και μελλοντικοί επαγγελματίες του κλάδου έχουν σοβαρές ελλείψεις στις γνώσεις τους σχετικά με το Κλιματικό Δίκαιο και επομένως δεν μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην κλιματική δικαιοσύνη, το CJLL επιδιώκει να τους διδάξει πώς να δρουν ενεργά ενώ ταυτόχρονα θα διαφυλάσσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ένα από τα παραδοτέα έργα του CJLL είναι το Καλοκαιρινό Εκπαιδευτικό Εργαστήρι του Ιουλίου 2024 στο Παλέρμο. Εκεί θα συμμετέχουν, ως επί το πλείστον, φοιτητές Νομικών σχολών που έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για το έργο. Στο Καλοκαιρινό Εκπαιδευτικό Εργαστήρι, οι φοιτητές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το Κλιματικό δίκαιο και τους κλιματικούς δικαστικούς αγώνες και θα αποκτήσουν πρακτική εμπειρία μέσω της μεθόδου της προσομοίωσης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διδασκαλία των εκπαιδευτικών κενών που υπάρχουν σχετικά με την επιστημονική πλευρά του θέματος.

Ο στόχος αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η βελτίωση των ικανοτήτων των συμμετεχόντων, οι οποίοι είναι το μέλλον του Κλιματικού Δικαίου στην Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στον κλάδο. Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, καθώς και για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων πανεπιστημίων, το εκπαιδευτικό εργαστήρι θα περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς από ποικίλα γνωστικά αντικείμενα όπως επαγγελματίες της Νομικής, επιστήμονες και μέλη μη-κυβερνητικών οργανώσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Αυτή η διατομεακή προσέγγιση θα βοηθήσει τους φοιτητές να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση σχετικά με τις διαφορετικές πλευρές που περιτριγυρίζουν ένα τόσο πολύπλοκο θέμα όπως είναι το Κλιματικό Δίκαιο.

Εκτός από αυτό το δια ζώσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Παλέρμο, οι φοιτητές και συμμετέχοντας του CJLL θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν άλλο ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, αυτή τη φορά όμως από την άνεση του προσωπικού τους χώρου μιας και αυτό θα ολοκληρωθεί διαδικτυακά τον Χειμώνα. Αυτή η εκπαίδευση, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τους φοιτητές, αλλά ένα πιο ευρύ κοινό ενδιαφερομένων που αποτελείται από δημοσιογράφους, ακτιβιστές, δικηγόρους, δικαστές. Μέσα από αυτό, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν νέες γνώσεις ώστε να είναι ενημερωμένοι ως πολίτες, αλλά επίσης να έχουν την ικανότητα μέσω του επαγγέλματός τους και της εκπαίδευσής τους, να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Όλοι μας στο έργο Climate Justice Living Lab αναμένουμε τα δυο εκπαιδευτικά εργαστήρια να λειτουργήσουν καθοριστικά για την εξέλιξη του κλάδου του Κλιματικού Δικαίου. Επιθυμία μας είναι να εμπνεύσουμε όχι μόνο τους μελλοντικούς, αλλά και τους παρόντες επαγγελματίες να γίνουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί ώστε να ηγηθούν της αλλαγής. Και τόσο το Καλοκαιρινό όσο και το Χειμερινό Εκπαιδευτικό μας Εργαστήρι, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Scroll to Top