8 tips για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
Διαδίκτυο: σωστό ή λάθος
Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας μεγαλώνει και το πλήθος των κινδύνων που ελλοχεύει η κακή χρήση της. Αν και το διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, αυτό δεν σημαίνει ότι σε λάθος χέρια δεν μπορεί να λειτουργήσει και σαν όπλο…
Με αφορμή την διεθνή ημέρα ασφαλούς διαδικτύου συγκεντρώσαμε 8 tips για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο για να γίνει αυτή η εμπειρία ευχάριστη και σίγουρα…ασφαλέστερη!
-
Antivir–US
Η ασφαλής πλοήγηση μας αφορά όλους! Μην παραλείπετε την εγκατάσταση ενός λογισμικού antivirus που θα σας προσφέρει προστασία. Σημαντικό βήμα για την αποτελεσματικότητα του να το διατηρείτε ενημερωμένο.
“Θα αφήνατε το σπίτι σας χωρίς συναγερμό ασφαλείας; Θα αφήνατε ξεκλείδωτη την πόρτα του σπιτιού σας; Γατί λοιπόν να αφήσετε ανοιχτή την διαδικτυακή;!
-
Άσε με να μπω!
Αποφύγετε τη χρήση εφαρμογών αμφιλεγόμενου περιεχομένου και χρήστη. Σίγουρα σε κάποια πλοηγική σας εμπειρία έχετε βρεθεί μπροστά σε μηνύματα του τύπου «Η λήψη αυτού του αρχείου μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή σας».
“Η χρήση ενός antivirus λογισμικού θα χαρίσει στην διαδικτυακή σας εμπειρία ασφάλεια, μη επιτρέποντας σε κάποιον να την παραβιάσει, καθώς λειτουργεί σαν e-φύλακας.
8 tips για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
-
Κωδικός 007
Χρησιμοποιήστε σύνθετους κωδικούς πρόσβασης που θα περιέχουν ποικιλία χαρακτήρων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη δημιουργία του αριθμούς, κεφαλαία και πεζά γράμματα αλλά και σύμβολα. Ένας περίπλοκος κωδικός είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί και εν συνεχεία να παραβιαστεί.
“Αποφύγετε τη χρήση προσωπικών δεδομένων, κοινών λέξεων, ακολουθιών χαρακτήρων και αριθμών ως κωδικό πρόσβασης.
-
Safe Internet Free
Περισσότερο από ποτέ, τα τελευταία 2 χρόνια γνωρίσαμε όλοι τη σημασία του να γνωρίζεις τις «συναναστροφές» κάποιου και το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων του. Το διαδίκτυο λειτουργεί αντίστοιχα σαν ένα σπίτι, που κυριολεκτικά συνδέεται ασύρματα με το δικό μας. Αποφύγετε λοιπόν ιστοσελίδες που είναι πιθανότερο λόγω περιεχομένου να είναι…μολυσμένες.
“Φροντίστε να έχετε πάντα τη τελευταία έκδοση του browser που χρησιμοποιείτε, αποφεύγετε την αποθήκευση των κωδικών σας & ενισχύστε τα privacy setting (ρυθμίσεις ιδιωτικότητας ).
-
Συνδεθείτε σε αυτό το δίκτυο…
Πόσες φορές μπήκατε σε ένα δημόσιο χώρο, καφέ ή εστιατόριο και το πρώτο πράγμα που ζητήσατε ήταν …ο κωδικός Wi-Fi? Τα δημόσια Wi-Fi hotspots χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής καθώς είναι εύκολος δρόμος να υποκλέψει κάποιος προσωπικές σας πληροφορίες.
“Αποφύγετε τη χρήση κοινόχρηστων κωδικών και αποφύγετε τη χρήση κινητού ή tablet σε χώρους διασκέδασης. Απλά απολαύστε την παρέα σας & το ρόφημα σας!
-
Ό,τι ανεβαίνει…μένει!
Γι’ αυτό προσοχή στο τι είδους αναρτήσεις κάνετε. Δεν υπάρχει τρόπος να σβήσουν για πάντα σχόλια και φωτογραφίες που μοιραστήκατε ή ανεβάσατε και τώρα το μετανιώσατε. Όπως δεν υπάρχει και το «για πάντα»…Προσοχή λοιπόν, μην κάνετε αναρτήσεις που δεν θα θέλατε να δουν οι γονείς ή ένας μελλοντικός εργοδότης σας.
“Το ψηφιακό αποτύπωμα διαρκεί πολύ περισσότερο απ ’όσο πιστεύετε. Προσοχή, μην μοιράζεστε πολύ προσωπικές σας στιγμές στο internet!
-
Double safe or Double trouble
Μην παραλείπετε την τακτική λήψη αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας. Τα αντίγραφα μπορούν να αποθηκευτούν σε σκληρούς δίσκους ή σε κάποιο Cloud πάροχο. Έτσι διασφαλίζετε ότι ακόμα κι αν «μπει» κάποιος στο σπίτι σας, δεν θα χάσετε την αξία των πραγμάτων του.
“Μην ξεχνάτε να κρατάτε συχνά backup για να παραμένουμε ενημερωμένα και τα αντίγραφά σας!
-
Σε ξέρω από κάπου;
Σημαντική παράμετρος μιας ασφαλούς πλοήγησης είναι και η σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μην προσθέτετε αμφιλεγόμενα προφίλ ή άτομα που δεν γνωρίζετε. Οι άνθρωποι όπως και στην πραγματική ζωή, δεν είναι πάντα αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι…γιατί να είναι αληθινοί σε ένα ψηφιακό-πρακτικά άυλο- περιβάλλον;
Και όπως -δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα- ο Παύλος Σιδηρόπουλος…
“Έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα!
Και δεν βρίσκουμε καλύτερο τρόπο να επισφραγίσουμε τα 8 tips για ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο. Δίνοντας σας ένα κίνητρο-link, να ασχοληθείτε πλέον σαν οικογένεια με το πρόβλημα. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Κι αν όσοι γνωρίζουμε τα tips δεν σπάσουμε το απόστημα, τότε πως περιμένουμε οι μελλοντικοί ενήλικες να μην βάλλονται από κακοποιητικές συμπεριφορές, cyber bullying και έκθεση προσωπικών τους στιγμών ;
8 tips για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
“Ο πραγματικος influencer είναι ο καλύτερος μας εαυτός!
Εκείνος που θα βοηθήσει τη γιαγιά να βρει την αγαπημένη της σειρά online. Εκείνος που βοηθά κάθε φορά τον παππού να βάζει το email του για να λαμβάνει πρώτος τα νέα της εφημερίδας. Εκείνος που δείχνει στην μαμά πως θα κάνει τα ψώνια για το supermarket online. Εκείνος που εξηγεί στο παιδί γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεται υλικό ακατάλληλου περιεχομένου σε κάποιον που θέλει να γίνουν φίλοι…
Γνωρίστε τον επίσημο εκπρόσωπο των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE -στην Ελλάδα- που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο!
https://saferinternet4kids.gr/
Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, η ομάδα μας συμμετέχει στο AWARE. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση & εκπαίδευση στους τομείς των πληροφοριών και της πλοήγησης για την ασφαλή χρήση τους. Μείνετε συντονισμένοι!