clusters και επιχειρηματικότητα

clusters και επιχειρηματικότητα

clusters και επιχειρηματικότητα

clusters και επιχειρηματικότητα

Ποιος είναι ο ρόλος των επιχειρηματικών συνεταιρικών σχηματισμών στην σύγχρονη οικονομία;


Το σύγχρονο εργασιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον αλλάζει και με αυτή την αλλαγή, η ανάγκη για πιο εξελιγμένες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, έχει γίνει πλέον επιτακτική. Δεν είναι τυχαία λοιπόν, η προσπάθεια που γίνεται για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω νέων μορφών επιχειρηματικών δράσεων και καινοτόμων μορφών συνεργασίας. Μια τέτοια νέα μορφή δράσης, είναι οι επιχειρηματικοί συνεργατικοί σχηματισμοί (clusters).

Τι είναι οι επιχειρηματικοί συνεργατικοί σχηματισμοί (clusters);

Οι επιχειρηματικοί συνεργατικοί σχηματισμοί (clusters) αποτελούν μορφές συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και άλλων φορέων (π.χ. πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, επαγγελματικές ενώσεις, επιμελητήρια), που συστεγάζονται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και συνδέονται αλληλοεξαρτώμενες με την παροχή ομάδων προϊόντων ή / και υπηρεσιών.  Με αυτό τον τρόπο, προωθούν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των συνεργατικών σχηματισμών;

Η γεωγραφική εγγύτητα των συμμετεχόντων.

Οι εταιρίες-φορείς που είναι μέλη σε έναν επιχειρηματικό συνεργατικό σχηματισμό, πρέπει να είναι γεωγραφικά κοντά, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση διάχυση των πληροφοριών.

Η ύπαρξη κοινών στόχων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Για να είναι επιτυχημένη η συνεργασία των μελών ενός cluster, θα πρέπει όλα τα μέλη να μοιράζονται κοινούς στόχους για να επωφεληθούν από την γεωγραφική εγγύτητα και τις διασυνδέσεις.

Η αμοιβαία ωφέλεια από τη συνεργασία.

Τα οφέλη που προκύπτουν από μια τέτοια συνεργασία, δε θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στην περίπτωση που μια μικρομεσαία επιχείρηση δε συνεργαζόταν με άλλες. Κάποια από αυτά τα οφέλη, είναι η από κοινού χρήση κτηρίων και εγκαταστάσεων, εξειδικευμένου προσωπικού και πληροφοριών όπως και  γνώσης και τεχνογνωσίας. Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε, πως η εργασία σε κοινό αντικείμενο και η γεωγραφική εγγύτητα δεν είναι αρκετά. Για να επιτευχθούν τα θετικά αποτελέσματα της επιχειρηματικής συνεργασίας, πρέπει να επιτευχθεί η σωστή αλληλεπίδραση.

Η ισότιμη συμμετοχή των φορέων στο συνεργατικό σχηματισμό.

Οι σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων-φορέων, πρέπει να είναι ελαστικές και η συμμετοχή τους στο συνεργατικό σχηματισμό ισότιμη. Σημαντικό είναι επίσης, να υπάρχει επαρκής αριθμός συμμετεχόντων ώστε να υπάρχει σημαντική επίδραση στην απόδοση των εταιρειών.

Η ανεξαρτησία των συμμετεχόντων στο συνεργατικό σχηματισμό.

Η συμμετοχή σε έναν επιχειρηματικό συνεργατικό σχηματισμό δεν απαγορεύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των συνεργαζόμενων μελών καθώς δεν είναι απαραίτητο να δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο. Τα clusters δεν είναι ούτε συνεταιρισμοί ούτε συγχώνευση επιχειρήσεων.

Ποια είναι τα οφέλη εισχώρησης σε ένα συνεργατικό σχηματισμό;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η ομαδοποίηση των επιχειρήσεων, όταν γίνεται ορθά και με τα σωστά κίνητρα, προσφέρει πολύτιμη πρόσβαση σε εξειδικευμένες αγορές εργασίας, τη μεταφορά γνώσεων και πληροφοριών, πρόσβαση σε περισσότερους προμηθευτές, την πίεση για να επιτευχθεί καλύτερη οικονομική απόδοση, καθώς και τη συνεχή ανταλλαγή τεχνογνωσίας, χάρη στην αλληλεπίδραση μεταξύ των πελατών και των εξειδικευμένων προμηθευτών.

Ανάλογα τις ανάγκες και το αντικείμενο των επιχειρήσεων-φορέων, υπάρχουν και πολλοί διαφορετικοί τύποι συνεργατικών σχηματισμών. Άλλα δίκτυα στοχεύουν στο να πετύχουν οικονομία κλίμακας (ομαδικές παραγγελίες και επίτευξη μείωσης του κόστους), προστιθέμενη αξία (συγκέντρωση δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας έναντι των επιχειρήσεων εκτός cluster) ή ακόμα και διαχείριση συγκεκριμένων εδαφικών περιοχών.

Ο σκοπός της δημιουργίας των clusters, είναι να αυξηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων και να αντιμετωπιστεί η αύξηση των απαιτήσεων της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας. Η ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργατικών σχηματισμών (clusters) μπορεί να τονώσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία.

Π.Γ.Α. & Ε. Λ.

Scroll to Top