Το Ευρωπαϊκό Έργο DEAL στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των φροντιστών των ατόμων με άνοια, επαγγελματιών και μη.
Η πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος του Έργου Erasmus+ DEAL “Dementia, Education, Approach, Life” ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε στις 11, 12 & 13 Μαΐου 2020 με την μέθοδο του webinar, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν. Οι εταίροι του Έργου DEAL από τη Δανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα συνεργάστηκαν για την παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού. Οι προσεγγίσεις κάθε χώρας στη φροντίδα ατόμων με άνοια, συνέβαλαν στο να κατανοήσουν οι εταίροι την διαφορετικότητα της νόσου και να καταγράψουν τις ανάγκες των φροντιστών των ατόμων αυτών.
Οι εταίροι του DEAL στην Ελλάδα
Εταίροι του Έργου στην Ελλάδα είναι η p-consulting.gr και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο έργο αυτό, ανέλαβε τη συγγραφή του εκπαιδευτικού περιεχομένου. Έτσι η εκπαίδευση που προέκυψε καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων φροντιστών (επαγγελματιών υγείας και μη), λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές κατευθύνσεις και των άλλων χωρών. Η p-consulting.gr, ως εταιρεία τεχνολογίας και μελετών, ανέλαβε το σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας σε όλες τις γλώσσες των εταίρων (και φυσικά την πιλοτική εφαρμογή της στην Ελλάδα). Πρόκειται για μια ανοικτή δωρεάν online πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, κατανοητή και εύκολη στη χρήση. Η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης μεγάλου αριθμού χρηστών και είναι εύκολα επεκτάσιμη για μελλοντικές προσθήκες/βελτιώσεις. Τέλος, ανέλαβε το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον συντονισμό των webinars.
Οι εκπαιδευτές στην πιλοτική εφαρμογή
Υπεύθυνος εκπαίδευσης του προγράμματος ήταν ο κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής του ΠΓΝΠ. Εκπαιδευτές του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν κα. Γεωργία Βουκελάτου, ψυχίατρος, η κα. Θεοφανώ Μαυροβουνιώτη, κοινωνική λειτουργός, και η κα. Χριστίνα Μάλφα, κοινωνική λειτουργός. Αξιολογητές του προγράμματος ήταν ο καθ. Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών/Τμήμα Ιατρικής, και η κα. Ιωάννα Μίχου, Διευθύντρια Νοσηλευτικής στο ΠΓΝΠ.
Οι DEAL εκπαιδευόμενοι
Οι αιτήσεις για την πιλοτική εφαρμογή της εκπαίδευσης έφτασαν τις 38. Οι εκπαιδευόμενοι ήταν επαγγελματίες και μη επαγγελματίες φροντιστές, καθώς και φοιτητές σχολών επαγγελμάτων υγείας. Το εκπαιδευτικό υλικό στην online πλατφόρμα αποτελείται από 8 ενότητες.
-
- Εισαγωγή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
- Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση
- Μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις και αισθητηριακή διέγερση
- Προκλήσεις όσον αφορά τη συμπεριφορά των ανθρώπων με άνοια και πως μπορούν να αντιμετωπισθούν
- Πώς επικοινωνούμε με τους ανθρώπους με άνοια, με τις οικογένειες τους και με τους συναδέλφους τους
- Το περιβάλλον που είναι φιλικό στα άτομα με άνοια
- Πώς να είσαι φροντιστής ενός μέλους της οικογένειας σου με άνοια
- Το άγχος στην εργασία και η εργασιακή εξουθένωση των φροντιστών
Οι εκπαιδευτές ανέλυσαν, στην πιλοτική εφαρμογή της εκπαίδευσης, λεπτομερώς τις παραπάνω ενότητες και μοιράστηκαν με τους εκπαιδευόμενους, τις εξειδικευμένες γνώσεις τους αλλά και εμπειρίες τους στο θέμα της άνοιας. Οι εκπαιδευόμενοι είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν προβληματισμούς σχετικούς με την άνοια και να τους συζητήσουν διεξοδικά στα webinars . Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης πριν αλλά και μετά από την εκπαίδευση και συζήτηση με τους εκπαιδευτές. Από τα σχόλια που αξίζει να αναφερθούν είναι και τα παρακάτω:
- Έλειπε από τη χώρα μας μια τέτοια αναλυτική προσέγγιση.
- Ήταν μια χρήσιμη επιστημονικά εμπειρία για την φροντίδα των ατόμων με άνοια, που με κάλυψε σε όλους τους τομείς.
οι φροντιστές πρέπει να κατανοούν τις ανάγκες των ατόμων με άνοια, αλλά και τις δικές τους… το DEAL βοηθάει πολύ σε αυτό!