DigEqual: Βαδίζοντας Προς Την Ψηφιακή Δικαιοσύνη

Κάποτε Στην Ιταλία

Ήταν πολλές οι στιγμές που αναγκαστήκαμε να επανέλθουμε στην χρονική πραγματικότητα του σήμερα, καθώς συχνά υπήρχε το συναίσθημα ότι μας ρούφηξε μία χρόνο-μηχανή σε ανύποπτο χρόνο. Ήταν όμως αρκετά ευγενική ώστε να μας παραδώσει σε ένα γραφικό, παραδοσιακό χωριό της Ιταλικής εξοχής. Και ήταν όλα εκεί. Μία μικρή, όμορφη πόλη, ήσυχη τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με γραφικούς, πετρόχτιστους δρόμους και κτίρια, που περήφανα φέραν την μυρωδιά προηγούμενων αιώνων. Το ένα αγκάλιαζε το άλλο δημιουργώντας ένα μαγευτικό περιβάλλοντα χώρο, προσφέροντας μας απλόχερα συναισθήματα ζεστασιάς και φιλοξενίας.

Το Cori, χτισμένο πάνω σε λόφο και προσφέροντας στους κατοίκους, καθώς και τους επισκέπτες του, μία υπέροχη θέα από την κορυφή του, είναι μία πόλη με πλούσια πολιτισμική και πολιτιστική ιστορία, διάσημη φυσικά για το υπέροχο κρασί της. Και ναι, είναι όλα εκείνα που θα περίμενε κανείς από μία μικρή πόλη, χτισμένη στην Ιταλική εξοχή. Εκτός από όλα τα παραπάνω, αποτέλεσε επίσης την έδρα του Kick – Off Meeting του DigEqual, της επίσημης δηλαδή αρχής ενός έργου το οποίο έχει ριχτεί στην μάχη ενάντια στις ψηφιακές διακρίσεις, καθώς και το κοινωνικό χάσμα που δημιουργείται ως αποτέλεσμα αυτών. Και η έδρα της συνάντησης, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

The Spaghetti Incident

Ήταν πολύ εύκολο να μπει κανείς στον χαρακτήρα, στον ρόλο, φτάνοντας στο Cori. Έτσι και εμείς, γίναμε αμέσως ένα με τον τοπικό παλμό, την ενέργεια που αποπνέει το μέρος. Η 2-μερη συναναστροφή μας παρόλα αυτά, απείχε πολύ από ένα εκκωφαντικά έντονο, μεξικάνικο stand-off. Το πρωινό της 17ης Νοέμβρη μας βρήκε να γνωριζόμαστε και να ανταλλάσσουμε εμπειρίες από το ταξίδι μας, και να γνωρίζουμε ο ένας την άλλη, σφραγίζοντας έτσι την εξαιρετική σχέση που μέχρι τώρα είχαμε χτίσει· έστω και ψηφιακά. Κάποιοι και κάποιες από εμάς είχαμε ήδη συνεργαστεί στο παρελθόν, ενώ κάποιες άλλες σχέσεις πήραν την πρώτη τους μορφή εκείνη την ώρα. Ήταν παρόλα αυτά η πρώτη φορά, που η συγκεκριμένη ομάδα συνεργαζόταν σε ένα project. Το DigEqual.

Μετά τις σύντομες εισαγωγικές παρουσιάσεις και γνωριμίες, πάντα συνοδευόμενες από φιλικά χαμόγελα, στρωθήκαμε στην δουλειά. Αν και ήταν η πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, το DigEqual ήδη μετρούσε αρκετούς μήνες ζωής, και μαζί με αυτό, τα υπό ανάπτυξη παραδοτέα του. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί είχαν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν πάνω στις αντίστοιχες εργασίες, βρισκόμενοι σε συνεχή και άμεση επικοινωνία μεταξύ τους, ώστε οποιαδήποτε ζητήματα ή δυσκολίες τυχόν προκύψουν, να λύνονται αμέσως. Το βασικό θέμα προς εξέταση, ήταν το ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο αναπτύσσεται καθώς διαβάζετε τις γραμμές αυτές. Ο στόχος του είναι να ενημερώσει και να επιμορφώσει τους μαθητευόμενους ενήλικες πάνω στην χρήση υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης, εισάγοντάς τους στην νέα εποχή της ψηφιακής επάρκειας. Συγκεκριμένα, εξετάζοντας τα πεδία των e-εκπαίδευσης, e-πληρωμών, e-διασκέδασης, e-υγείας, e-συμμετοχικότητας, και e-επάρκειας, το ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην μάχη ενάντια στην κοινωνική επίδραση που έχουν οι ψηφιακοί διαχωρισμοί· επίδραση η οποία γίνεται όλο και πιο εμφανής με το πέρασμα των χρόνων, και την πλήρη επικράτηση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα μας, που αυτό φέρνει.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό υλικό, η σύμπραξη ασχολήθηκε και με το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώνεται σε εκπαιδευτές ενηλίκων, και θα εμπεριέχει ασκήσεις που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα εκπαιδευτικά πλαίσια, βασιζόμενες στα προαναφερθέντα πεδία. Η παλέτα του DigEqual, ολοκληρώνεται με μία πλούσια έρευνα-ανάλυση πάνω στις πτυχές της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το περιεχόμενο και την ουσία της, και το πως αυτή αλλάζει τις ζωές μας, καθώς και με μία διαδραστική εφαρμογή, μέσω της οποίας οι εκπαιδευόμενοι ενήλικες θα μπορούν να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους πάνω σε καθημερινά σενάρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Αυτά είναι τα εργαλεία μέσω των οποίων το DigEqual υψώνει το ανάστημά του απέναντι στους ψηφιακούς διαχωρισμούς, και τις κοινωνικές αδικίες που αυτοί προκαλούν.

Hasta La Vista

Προφανώς και δοκιμάσαμε spaghetti, το τοπικό κρασί, καθώς και ότι άλλο είχε να προσφέρει η περιοχή. Και ήταν όλα υπέροχα. Το Cori είναι ένα μικρό μπουκάλι, και το άρωμα του φανταστικό. Καθώς φεύγαμε, αφήνοντας πίσω μας την μικρή αυτή πόλη, γνωρίζοντας ότι σε λίγη ώρα θα χαζεύουμε την Ρώμη μέσα από τα μάτια ενός Kamikaze, είμασταν σίγουροι για ένα πράγμα: ο σκοπός είναι δίκαιος, και θα έρθει εις πέρας. Hasta La Vista.

Scroll to Top