i-School - Η σημασία του Χθες…στο Αύριο

i-School – Η σημασία του Χθες…στο Αύριο

Πολιτισμός Κουλτούρα Δύναμη

Από που πηγάζει η βαρύτητα που συνοδεύει την έννοια της ‘Πολιτιστικής Κληρονομιάς’? Και ποιος είναι ο λόγος που πλήθος κόσμου πιστεύει ότι η Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και ό,τι συνδέεται με αυτήν, αξίζει μεγάλο μέρος της προσοχής μας?

Για να προσεγγίσουμε καλύτερα το παραπάνω ερώτημα, φανταστείτε δύο ζωντανές εικόνες, του κέντρου της πόλης σας ή της γειτονιάς σας, η μία δίπλα ακριβώς από την άλλη. Και στις δύο παρατηρούμε το ίδιο ακριβώς τοπίο, με τους ίδιους ανθρώπους, και τα ίδια ακριβώς κτίρια.

Στην μία από αυτές ακούγεται μία γλυκιά μελωδία που προέρχεται από μία απροσδιόριστη πηγή, μία παρέα στέκεται έξω από το μουσείο που μόλις επισκέφθηκε και συζητάει για την εμπειρία, 2 φίλοι ανταλλάσσουν απόψεις γύρω από φιλοσοφικά και ιστορικά θέματα. Μερικά από τα κτίρια είναι διακοσμημένα με πολύχρωμα γκράφιτι, εναρμονισμένα με τις αστικές αποχρώσεις.

Τώρα η 2η εικόνα. Οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι. Μουσική όμως, μουσεία, φιλοσοφία, και τέχνη του δρόμου, δεν υπάρχουν πουθενά. Στα μάτια των περισσότερων, οι φιγούρες της δεύτερης εικόνας θα ήταν γκρίζες, σκυθρωπές, και ίσως φοβισμένες, ψάχνοντας απέλπιδα τρόπους να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν, και να εξελιχθούν.

Αυτή είναι η δύναμη του Πολιτισμού, της κουλτούρας.

Όχι μόνο στολίζει τα πάντα με τις αξίες της ισότητας και της διαφορετικότητας, αλλά λειτουργεί και ως σχολείο για τις επόμενες γενιές. Σε αυτήν ακριβώς την ιδέα βασίζεται και το i-School. Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, εθνικά πάρκα, χιλιάδες χρόνια ιστορίας και Πολιτισμού, στην υπηρεσία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τι αναμένεται

Το τέλειο δεν είναι αρκετό σε αυτές τις περιπτώσεις, για αυτό και το i-School κάνει αρκετά βήματα παραπάνω, εισάγοντας στην εκπαιδευτική διαδικασία, καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία όπως διαδικτυακά προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, καθώς και εκπαιδευτικά video – games με θέμα την Πολιτιστική Κληρονομιά. Γραφικά και σενάρια αναπτύσσονται, την ίδια στιγμή που ειδικοί στην εκπαίδευση διαμορφώνουν εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο εστιάζει στους δασκάλους. Τα πρώτα αποτελέσματα βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης και αφορούν τα παρακάτω παραδοτέα:

 1. Ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο εστιάζει σε δασκάλους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στην απόκτηση δεξιοτήτων πάνω στην ένταξη του ζητήματος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην σχολική καθημερινότητα, καθώς και στην δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ σχολείων και Πολιτιστικών Ιδρυμάτων.
 2. Toolkit Πολιτιστικής Κληρονομιάς το οποίο θα αποτελείται από διδακτικές ενότητες σχετικά με την Πολιτιστική Κληρονομιά και θα μπορούν να εφαρμοστούν εντός, αλλά και εκτός της σχολικής αίθουσας
 3. On-line εκπαιδευτική πλατφόρμα η οποία θα συγκεντρώσει το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού.
 4. Εκπαιδευτικό παιχνίδι ¨Cultural Warriors¨. Ένα εκπαιδευτικό video – game με θέμα την Ιστορία και την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Σε ποιους απευθύνεται

Δεδομένου ότι η εκπαίδευση διαμορφώνει τον κόσμο του μέλλοντος, ένα project που συνδυάζει την εκπαίδευση και την Πολιτιστική Κληρονομιά αφορά το σύνολο των κοινωνιών μας. Τα target-groups τα οποία θα συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες και τα στάδια του project, είναι τα παρακάτω:

Άμεσα

 • Δάσκαλοι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
 • Μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (10-15 χρονών)
 • Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (δημόσια-ιδιωτικά)

Έμμεσα

 • Κέντρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (μουσεία, γκαλερί, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, εθνικά πάρκα κλπ.)
 • Αρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Πολιτισμού)
 • Εκπαιδευτές, παιδαγωγοί και επαγγελματίες Εκπαιδευτικοί
 • Μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις νέων που ασχολούνται με ζητήματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 • Οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος στο πεδίο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Σύμπραξη

Οι γεμάτοι δημιουργικότητα άνθρωποι πίσω από το i-School, προέρχονται από 6 οργανισμούς, από 4 χώρες της Ευρώπης:

 1. Eurosuccess – Κύπρος
 2. BOCCF – Κύπρος
 3. p-consulting.gr – Ελλάδα
 4. Antalya Provincial Directorate for National Education – Τουρκία
 5. Patrizio Paoletti Foundation – Ιταλία
 6. Olympion – Κύπρο

Δείτε περισσότερα και στην πλατφόρμα του έργου!

Scroll to Top