Ενεργός γήρανση και ποιότητα ζωής 2
Ενεργός γήρανση και ποιότητα ζωής 3

Ημερίδα για την ενεργό γήρανση και την ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία.

Το πανευρωπαϊκό φαινόμενο της δημογραφικής γήρανσης, δηλαδή, η μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της ηλικιακής ομάδας 65+. Από τη μια, αυτό συνεπάγεται προκλήσεις για τα συστήματα υγείας και περίθαλψης των χωρών της ΕΕ, από την άλλη, αύξηση της ευθύνης και του άγχους στα άτομα να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη μετάβασή τους στην τρίτη ηλικία, και την ποιότητα ζωής που θα απολαμβάνουν.

Ζητήματα, πολιτικές, και καινοτόμες προσεγγίσεις που αφορούν στο σύγχρονο πλαίσιο της ενεργούς γήρανσης και της μετάβασης στην τρίτη ηλικία, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην ημερίδα που διοργανώνει η p-consulting.gr, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023, στις 18:00, στο My Way Hotel & Events στην Πάτρα.

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου Erasmus+ KA2 SenQuality Preparation for Later Life. Το έργο στοχεύει στην προετοιμασία για την τρίτη ηλικία και στην ενεργό γήρανση, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων για τον προσωπικό σχεδιασμό κάθε ατόμου, με στόχο την ποιότητα ζωής και την ευημερία του.

Πρόγραμμα Ημερίδας

17:30 – 18:00 | Προσέλευση – Εγγραφές.
18:00 – 18:10 | Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμοί.
Ενεργός γήρανση και ποιότητα ζωής 5
18:10 – 18:30 | Η σημασία της ενεργούς γήρανσης στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Κωστής Προύσκας. Ψυχολόγος - Δρ. Γεροντολογίας, Διευθύνων Σύμβουλος των ΜΦΗ ΑΚΤΙΟΣ και Κλινικός Διευθυντής της BLOCKS Group.

Ενεργός γήρανση και ποιότητα ζωής 6
18:30 – 18:50 | Ο ρόλος της πρόληψης στην άνοια, ως παράγοντας ενεργούς γήρανσης.

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος. Κοινωνικός Λειτουργός - Γενικός Διευθυντής, Σωματείο Φροντίζω.

Ενεργός γήρανση και ποιότητα ζωής 7
18:50 – 19:10 | Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην εποχή μας.

Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος. Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Παν. Πατρών-Λοιμωξιολόγος- Επιστημονικός Διευθυντής Ολυμπίου Θεραπευτηρίου Πατρών - Πρόεδρος Πανελλήνιας Εταιρείας Γηριατρικής & Γεροντολογίας.

Ενεργός γήρανση και ποιότητα ζωής 8
19:10 - 19:30 | Υπηρεσίες στήριξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Χαράλαμπος Μπονάνος. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας.

Ενεργός γήρανση και ποιότητα ζωής 9
19:30 – 19:45 | Μια καινοτόμος προσέγγιση στην ενεργό γήρανση – Το έργο SenQuality Preparation for Later Life.

Χαρά Στασινοπούλου. Στέλεχος ευρωπαϊκών έργων της p-consulting.gr.

19:45 – 20:00 | Ερωτήσεις – Συζήτηση με το κοινό.
20:00 | Λήξη Ημερίδας.
Όσοι/ες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στην ημερίδα, μπορούν να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα προ-εγγραφής. Επίσης, εγγραφές θα γίνονται πριν την έναρξη της εκδήλωσης, από τις 17:30 έως τις 18:00, στη γραμματεία της ημερίδας. Οι συμμετέχοντες/ουσες στην ημερίδα θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Θα είναι χαρά μας να σας δούμε στην εκδήλωσή μας!

Φόρμα προ-εγγραφής

Όνοματεπώνυμο(Απαιτείται).
Scroll to Top

Τον δημοσιογραφικό συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Μελιώ (Αμαλία) Κατσιφάρα. Η Μελιώ είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Μsc Γεωλόγος. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο Περιβάλλον και στη Δημόσια Υγεία. Είναι Δημοσιογράφος των ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Πατρών σε όλα τα μέσα που διαθέτει όπως το περιοδικό UP – University of Patras Radio με την περιβαλλοντικού και πολιτιστικού περιεχομένου εκπομπή της ‘Greenalίsts’ καθώς και το διαδικτυακό κανάλι UpwebTV, όπου συντέλεσε καθοριστικά στη δημιουργία του.

Δρ. Προύσκας είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Άκτιου από την ίδρυσή του το 2007, ενώ το 2021 έγινε ο Κλινικός Διευθυντής της Blocks Group.

Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Άνοιας της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» στην Πάτρα και Εξωτερικός Επόπτης των τριών Κέντρων Ημέρας Άνοιας της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών.

Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ υπηρέτησε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος για πέντε χρόνια σε 3 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της Μη-Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Κλίμακα» στην Κέρκυρα και στην Αχαΐα, έχοντας την πλήρη ευθύνη για τη στελέχωση, την οργάνωση και τη λειτουργία τους.

Έχει εργαστεί σε πολλά Ευρωπαϊκά Έργα και έχει υπηρετήσει ως Ειδικός Εμπειρογνώμονας για Ηλικιωμένες Γυναίκες στο Πρόγραμμα «PROGRESS για μειονεκτούσες ομάδες» της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Είναι επίσης μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού πλαισίου για την παροχή κοινωνικής προστασίας και την ευημερία των ανθρώπων της 3ης Ηλικίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τέλος, είναι Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) και Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Γηριατρικής και Γεροντολογικής Εταιρείας. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «50και Ελλάς» και της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.

Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΑΤΕΙ Πάτρας. Είναι κάτοχος MSc στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Ιταλίας και την Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εμπειρία πάνω από 13 χρόνια στην υλοποίηση παρεμβάσεων υποστήριξης ατόμων τρίτης ηλικίας καθώς και στο σχεδιασμό και υλοποίηση έργων μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα και κοινωφελή ιδρύματα. Είναι ιδρυτικό στέλεχος και Γενικός Διευθυντής της οργάνωσης Κοινωφελές Σωματείο Φροντίζω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ–ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ ΗΛΕΙΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ,ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΜΕΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ.

ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΩΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ,ΔΙΕΛΘΩΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ,ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΑ -31- ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ,ΕΝΩ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΟΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΩΝ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΣΕ ΕΓΚΡΙΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ( Π Ε Γ Γ ) ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ, ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΝΟ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ 2-3 ΚΛΙΝΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΤΗΣΙΩΣ .

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 2021, ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Π Ε Γ Γ , ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ  κ. ΕΛΛΟΥΛ ΙΩΑΝΝΗ .

 

ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959.
Πτυχιούχος Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Master στη δημόσια υγεία από την Ε.Σ.Δ.Υ.
Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.

Επαγγελματική εμπειρία
1987- σήμερα Οδοντίατρος
2005-2007 Αντιπρόεδρος Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ρίου Πατρών (ΠΓΝΠ)
2005-2011 Διευθυντής Νομαρχιακής μονάδας υγείας ΙΚΑ Πάτρας
2014-2015 Διοικητής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ρίου Πατρών (ΠΓΝΠ)
2015-σήμερα Διευθυντής ΕΣΥ, Ελεγκτής ΕΟΠΥΥ
2016-σήμερα Συντονιστής οδοντιατρικής περίθαλψης 6ης ΥΠΕ
2017-σήμερα Αιρετό μέλος πειθαρχικού συμβουλίου 6ης ΥΠΕ


Συνδικαλιστική δράση
1995-1998 Γεν. Γραμματέας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας
1998-2000 Υπεύθυνος Τομέα Υγείας Ν.Δ νομού Αχαΐας
1998-2000 Πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Αρσακείου σχολείου Πάτρας
2000-2012 Πρόεδρος ιατρών ΙΚΑ Πάτρας
2006-2013 Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας γιατρών ΙΚΑ
2013-σήμερα Πρόεδρος πειθαρχικού συμβουλίου οδοντιατρικού συλλόγου Αχαΐας
2016- σήμερα Πρόεδρος ιατρών ΠΕΔΥ Πάτρας
2017- σήμερα Μέλος Τομέα Υγείας Ν.Δ
2019 Εκλεγμένος 1ος περιφερειακός σύμβουλος στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με το συνδυασμό του Ν. Φαρμάκη
2019 Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Υπεύθυνος για θέματα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας

Χαρά Στασινοπούλου
Η Χαρά είναι μετά-δευτεροβάθμια διπλωματούχος στη Μετάφραση και τη Διερμηνεία της Αγγλικής Γλώσσας καθώς και κάτοχος επάρκειας και άδειας διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας ως ξένη γλώσσα, έχει πολυετή εμπειρία στην μετάφραση κειμένων από και προς τα αγγλικά ενός ευρέος και πολύ-επίπεδου φάσματος αντικειμένων, και ταυτόχρονα στη διδασκαλία σε μαθητές και ενήλικες. Παράλληλα απέκτησε επαγγελματική εμπειρία στην διοικητική υποστήριξη στελεχών εταιρειών και στην παροχή υπηρεσιών. Το 2019 αποφοίτησε από το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών με κατεύθυνση στην Διαχείριση Πολιτισμικών Πόρων και εργάστηκε ως εθελόντρια σε Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ως Διαχειρίστρια προγραμματισμού, παραγωγής & επικοινωνίας εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην επιχειρηματικότητα με προσανατολισμό στους νέους και στις γυναίκες. Η Χαρά οραματίζεται μια Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριληπτική, δημοκρατική και πολιτισμικά πρωτοπόρο, και την υλοποίηση των 17 Παγκόσμιων Στόχων Αειφόρου (Βιώσιμης) Ανάπτυξης, ως μονόδρομου για την επιβίωση και την ευημερία του πλανήτη. Πιστεύει ολόψυχα «..στην ιστορία που γράφουν οι παρέες (ομάδες)…» και πρόσφατα εντάχθηκε με ενθουσιασμό στην ομάδα της p-consulting.gr στον τομέα της ανάπτυξης, υλοποίησης και συντονισμού των ευρωπαϊκών έργων που αναλαμβάνει η εταιρεία.