Οι μαθησιακές δυσκολίες, αντίθετα με την γενική πεποίθηση, απασχολούν ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μάθηση, απαιτούν ιδιαίτερο χειρισμό τόσο από τους γονείς, όσο και από τους εκπαιδευτικούς. Όλο και περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές καλούνται να εστιάσουν την προσοχή τους σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο.
Οι μαθησιακές δυσκολίες προέρχονται από νευρολογικές διαταραχές και επηρεάζουν την κατανόηση ή την χρήση της γλώσσας, προφορική ή γραπτή.
Μπορεί να εκδηλώνονται μέσω της αδυναμίας του παιδιού:
- να ακούει,
- να σκέφτεται,
- να μιλάει,
- να γράφει,
- να προφέρει τις λέξεις, ή
- να εκτελεί μαθηματικούς υπολογισμούς.
Κάποιες συχνές εκδηλώσεις των μαθησιακών διαταραχών είναι οι αντιληπτικές διαταραχές, οι δυσκολίες στη συγκέντρωση και η δυσλεξία.
Χειρισμός μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.
Κάθε άτομο με μαθησιακές δυσκολίες είναι διαφορετικό. Παρουσιάζει διαφορετικό συνδυασμό δεξιοτήτων και αναγκών. Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν συνήθως νοημοσύνη μέσου όρου ή πάνω από τον μέσο όρο, η απόδοση του στο σχολείο μπορεί να παρουσιάζει εγγενή προβλήματα.
Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών. Φυσικά, η αντιμετώπιση που θα έχει το άτομο με τις δυσκολίες μάθησης στο σχολείο, είναι καθοριστικός για την πρόοδο του. Οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να χειριστούν παιδιά με αντιληπτικές διαταραχές, δυσκολίες στη συγκέντρωση ή δυσλεξία, πρέπει να διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Ο αποτελεσματικός χειρισμός των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και η εφαρμογή εξελιγμένων εκπαιδευτικών μεθόδων είναι επιτακτικές ανάγκες.To Ευρωπαϊκό Έργο Erasmus+ (KA2) με τίτλο MAGIC SENS στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία για τη σωστή διαχείριση ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες.
Μέσα από μια σύντομη εκπαιδευτική διαδικασία, θα μάθουν να εντοπίζουν και να χειρίζονται αποτελεσματικά μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.