Η περιοχή των Βαλκανίων, και ειδικά η Ελλάδα, δέχεται μεγάλη πίεση λόγω των μεταναστευτικών ροών, ειδικά το τελευταίο διάστημα, καθώς οι εισροές από τις γειτονικές χώρες είναι μεγάλες. Οι αφίξεις κάθε εβδομάδα αυξάνονται, και οι αφιχθέντες προστίθενται στους χιλιάδες ανθρώπους που ήδη βρίσκονται στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.
Στα νησιά του Αιγαίου, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, τα hotspots ή ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) συνεχίζουν να φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ατόμων, παρά τις μεταφορές εκατοντάδων ατόμων που πραγματοποιούνται συστηματικά
Οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με αποτέλεσμα να ξαναγεμίζουν αμέσως οι θέσεις που αδειάζουν, ενώ οι φιλοξενούμενοι ξεπερνούν κατά πολύ τις αντοχές των υποδομών.
Προκλήσεις στην παροχή υπηρεσιών και προοπτικές.
Παράλληλα, οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά καταδεικνύουν μια γενική πτώση, αλλά τα προβλήματα συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα αυξημένα.
Κάποια από τα σοβαρότερα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, είναι τα περιστατικά εντός των νοσοκομείων, με ασθενείς που χρειάζονται ειδική διαχείριση λόγω πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων και που αυξήθηκαν απότομα εξαιτίας του μεταναστευτικού.
Εκτός από τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των ασθενών, το προσωπικό που ανήκει στην πρώτη γραμμή περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών, πρέπει να αντιμετωπίσει και πολλές περιπτώσεις ατόμων που δε γνωρίζουν τη γλώσσα.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που υπάρχει μεγαλύτερη εξοικείωση με τέτοιου είδους διαφορές, στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας και νοσοκομεία, οι γιατροί και οι ασθενείς καταφέρνουν με δυσκολία να φτάσουν σε ένα επίπεδο επικοινωνίας.
Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή μαζί τους καθημερινά.
Σε αυτή τη γεφύρωση θα συνδράμει και το Ευρωπαϊκό Έργο SCORE (Erasmus+ KA2), του οποίου στόχος είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου πλαισίου εκπαίδευσης των επαγγελματιών που εργάζονται με πρόσφυγες & μετανάστες.
Συγκεκριμένα, το Έργο θα παρέχει στους επαγγελματίες υγείας και τους δημοτικούς υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με πρόσφυγες και μετανάστες, τις κατάλληλες δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες που οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη.
Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Έργου!
Εταίροι του Έργου είναι φορείς από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Δανία.