Πάνω από 100.000 οι αγνοούμενοι παγκοσμίως…
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, το 2018 οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τους 100.000 παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ένα αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ, που δημιουργεί τις συνθήκες για μια παγκόσμια πρωτοφανή κρίση. Ως εκ τούτου, οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι οι φορείς που σχετίζονται με την αναζήτηση εξαφανισμένων, αυξάνονται συνεχώς.
Με βάση τα νέα στοιχεία, οι ηλικίες και τα αίτια των εξαφανίσεων διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο. Αν και δεν είναι εύκολο να σκιαγραφήσει κανείς ακριβώς το μοτίβο των αιτιών, είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι κοινωνικές συνθήκες παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση ατόμων.
Στοιχεία από την Ελλάδα
Στη χώρα μας, η πλειοψηφία των εξαφανίσεων αφορά ανήλικα άτομα και κυρίως εφήβους (στο σύνολο του καταγεγραμμένου πληθυσμού), καθώς μεγάλος αριθμός εφήβων εξαφανίζεται κάθε χρόνο φεύγοντας από το σπίτι όπου διαμένει. Την ίδια στιγμή, οι εξαφανίσεις παιδιών ξεπερνούν σε ποσοστό το 40% των εξαφανισμένων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2017 εξαφανίστηκαν περίπου 263 παιδιά και από αυτά βρέθηκαν 221. Αντίστοιχα, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τα μέσα Μαΐου 2018, χάθηκαν 117 παιδιά και βρέθηκαν 93. Το γεγονός πως στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίσεων τα παιδιά εντοπίζονται είναι ιδιαίτερα θετικό, αλλά και πάλι τα ποσοστά εξαφανίσεων είναι αποκαλυπτικά.
Το Έργο LOST
Το Ευρωπαϊκό Έργο LOST στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαφανίσεων, μέσω της εξειδικευμένης εκπαίδευσης στελεχών που απασχολούνται σε κλάδους σχετικούς με την αναζήτηση εξαφανισμένων ατόμων. Μέσα από την εκπαίδευση, μπορούμε να συμβάλουμε στην καταπολέμηση του ανησυχητικού αυτού φαινομένου, πριν εξελιχθεί σε παγκόσμια κρίση.