SCORE-Greece

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι προσφυγικές ροές συνεχίζουν να είναι έντονες και το 2o εξάμηνο του 2018, εγείροντας έντονους προβληματισμούς για το αν η χώρα μπορεί να διαχειριστεί την ομαλή υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων. Ο μεγάλος αριθμός εισροών, σε αντίθεση με τον μικρό αριθμό εκροών, δημιουργεί ανησυχία για την κατάσταση στην γενικότερη περιοχή των Βαλκανίων.

Με έναν αριθμό που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός ο οποίος αυξάνεται συνεχώς, οι δεν επαρκούν. Η δυσκολία στο να μεταβεί ένα ποσοστό αυτών των ατόμων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και η άρνηση των προσφύγων να γυρίσουν οικειοθελώς πίσω στην Τουρκία, δημιουργεί ανάγκη για άμεση λύση.

Στατιστικά Στοιχεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το μήνα Οκτώβριο 2018, στα νησιά παραμένουν πάνω από 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στον ήδη μεγάλο αριθμό που έχει λάβει άσυλο από το 2015. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων και αναγνωρισμένων προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην χώρα ξεπερνά τα 95.000 άτομα.

Παρόλο που γίνονται σημαντικές προσπάθειες να μεταβεί ένα ποσοστό αυτών των προσφύγων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη Γερμανία, στα πλαίσια του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης, ο αριθμός που καταφέρνει να μεταβεί σε αυτές νόμιμα είναι πολύ μικρός. Παράλληλα, οι αιτήσεις άλλων Ευρωπαϊκών κρατών για επιστροφή στον ελλαδικό χώρο ατόμων που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής, έχουν αυξηθεί αισθητά.

Οι προσπάθειες που γίνονται για τον έλεγχο των εισροών και εκροών των προσφύγων και μεταναστών είναι μεγάλες, αλλά πιο έντονες είναι οι προσπάθειες εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.

Όσο μεγαλώνουν οι εισροές προσφύγων και μεταναστών, τόσο δυσκολεύουν οι συνθήκες διαβίωσης τους. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και παραμονής αυτών των ανθρώπων είναι ο απώτερος σκοπός του Ευρωπαϊκού Έργου SCORE. Ο σκοπός αυτός θα επιτευχθεί μέσα από την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και δημοτικών υπαλλήλων που έρχονται σε επαφή με πρόσφυγες και μετανάστες (εκτός των hot spots), προκειμένου να μπορούν να παρέχουν τις κατάλληλες υπηρεσίες που οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη.

Scroll to Top