άφιξη της Τρίτης ηλικίας

SenQuality- Πρακτικός Οδηγός: Προετοιμασία για την άφιξη της Τρίτης ηλικίας

Προετοιμασία άφιξης στην Τρίτη ηλικία – Πότε ξεκινά κανείς; 

SenQuality- Πρακτικός Οδηγός: Προετοιμασία για την άφιξη της Τρίτης ηλικίας 1Οι τρέχουσες παγκόσμιες δημογραφικές αλλαγές επηρεάζονται εξίσου από τις ποικίλες κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους του σύγχρονου τρόπου ζωής και έχουν οδηγήσει ή είναι συνέπεια, της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, τουλάχιστον στον ευρέως αποκαλούμενο δυτικό κόσμο. Όταν είναι κανείς στα τριάντα του, στα σαράντα ή ακόμα και τα πενήντα του, πιθανόν να μην σκέφτεται ή αναρωτιέται για τη συνταξιοδότηση ή τον προγραμματισμό άφιξης της Τρίτης ηλικίας. Οι περισσότεροι σύγχρονοι πολίτες, που ανήκουν σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, είτε αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, να αλλάξουν επαγγελματική πορεία ή κατηγορία, κυνηγούν ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ή αλλάζουν τομέα εξειδίκευσης κ.λπ., λόγω κυρίως πολυδιάστατων εξωτερικών ή προσωπικών απαιτήσεων.

Ελάχιστοι, στοχάζονται ή σχεδιάζουν και ετοιμάζονται για την άφιξη της Τρίτης ηλικίας. Αλλά, πότε τελικά, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει κανείς; Υπάρχει, άραγε, κατάλληλη στιγμή; Αν και εσείς απορείτε, συνεχίστε εδώ…

Το έργο SenQuality

SenQuality- Πρακτικός Οδηγός: Προετοιμασία για την άφιξη της Τρίτης ηλικίας 2Ξεκινώντας να απαντήσουμε το ερώτημα που τέθηκε, σας παρουσιάζουμε το  SenQuality, το οποίο είναι ένα έργο Erasmus+, που υλοποιείται από διαφορετικούς οργανισμούς από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σλοβενία και την Πολωνία, συμπεριλαμβανομένης και της p-consulting.gr. Ένας από τους στόχους του έργου, είναι να ευαισθητοποιήσει και να πληροφορήσει για ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση άφιξης της Τρίτης ηλικίας και να προάγει την ιδέα της ενεργούς γήρανσης.

Πρακτικός Οδηγός για την προετοιμασία άφιξης στην Τρίτη ηλικία

Οι εταίροι του SenQuality έχουν ήδη πραγματοποιήσει σχετική έρευνα και έχουν υλοποιήσει ένα πρακτικό οδηγό, ο οποίος είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο του έργου, για να διευκολύνουν τους προνοητικούς ενήλικες που τους απασχολεί το σχετικό θέμα, και για να προάγουν και/ή να πληροφορήσουν όσους ενδιαφέρονται σχετικά, αλλά δεν ξέρουν από που ή πότε να ξεκινήσουν.  Η έρευνα και η μελέτη είχαν σαν αποτέλεσμα την αποδελτίωση 9 διαφορετικών τομέων οργάνωσης της ζωής, οι οποίοι είναι σημαντικοί στο σχεδιασμό της άφιξης της Τρίτης ηλικίας, όπως:

  • Οικονομικός Προγραμματισμός
  • Έκτακτες ανάγκες και εξαιρετικές περιστάσεις
  • Πνευματική και Σωματική Κατάσταση
  • Στέγαση
  • Εξωτερική Εμφάνιση και Παρουσία
  • Κοινωνικές σχέσεις
  • Υγεία
  • Ελεύθερος Χρόνος: Επιλογή Κατάλληλων Δραστηριοτήτων και Καθημερινής Ρουτίνας
  • Εργασία και απασχόληση

SenQuality- Πρακτικός Οδηγός: Προετοιμασία για την άφιξη της Τρίτης ηλικίας 3

Καθένας από αυτούς τους τομείς, συνοδεύεται από πρακτική υποστήριξη για το πως να πραγματοποιήσετε συγκεκριμένα βήματα για μια ικανοποιητική οργάνωσης άφιξης της Τρίτης ηλικίας  και εκτός αυτού, δίνει ορισμένες γενικές συμβουλές για τον προγραμματισμό και τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Διατίθεται επίσης ένα παράρτημα των αποτελεσμάτων της έρευνας που διενεργήθηκε με την συμμετοχή 125 ατόμων, στο οποίο έχουν  καταγραφεί εμπειρίες που αφορούν στην προετοιμασία της άφιξης της Τρίτης ηλικίας. Τελικά, η προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την άφιξη της Τρίτης ηλικίας δεν έχει σωστή ή λάθος στιγμή, ή σωστό και λάθος σημείο εκκίνησης. Είναι, κατά βάση, προσωπική, και το έργο SenQuality στοχεύει στο να στηρίξει όλους/ες να βρουν το δικό τους σημείο εκκίνησης, στο δικό τους ρυθμό.

Αν θέλετε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Έργο και τις δράσεις του, ακολουθείστε το  Website και το Facebook του προγράμματος.

Scroll to Top