Συχνά θεωρούμε έννοιες όπως η ‘γνώση’ και η ’εμπειρία’ ως δεδομένες, και ίσως έτσι να είναι. Πορευόμαστε με αυτές, πολλές φορές χωρίς να αναρωτιόμαστε πως τις αποκτήσαμε, και πως τις εξελίσσουμε. Ας φανταστούμε όμως για μια στιγμή ότι όλη η γνώση, η εμπειρία και η τεχνογνωσία που διαθέτουμε να εξαφανίζονταν μέσα σε μία στιγμή. Και το ίδιο να συνέβαινε κάθε φορά που έδυε ο ήλιος και τελείωνε μία ημέρα. Χιλιάδες χρόνια απόκτησης γνώσης και πολιτισμού θα χάνονταν, μαζί με την δυνατότητα επανάκτησής και εξέλιξής της. Ένα απλό, και ίσως λίγο τρομακτικό παράδειγμα, ώστε να βιώσουμε, νοητά σε πρώτη φάση, την σημασία διατήρησης και διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Και ποιος τρόπος μπορεί να είναι καλύτερος από την ένταξή της στην εκπαίδευση, ειδικότερα νεαρών ηλικιών? Σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό βασίστηκε και το project του i-School. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε Ευρωπαϊκές χώρες (2017 Special Eurobarometer report on cultural heritage), με μεγάλη πλειοψηφία οι ερωτηθέντες έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην ένταξη της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην εκπαίδευση νέων.
Απαντώντας σε αυτήν την ανάγκη, γεννήθηκε το i-School, που αποτελεί μία οργανωμένη προσπάθεια μέσω των προγραμμάτων Erasmus+, ώστε η Πολιτιστική Κληρονομιά να γίνει κομμάτι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναπτύσσοντας παράλληλα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία και μεθόδους, προς τον σκοπό αυτό.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων-ικανοτήτων των εκπαιδευτικών πάνω στο θέμα της διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και την δημιουργία έντονου ενδιαφέροντος από πλευράς μαθητών για το ίδιο θέμα. Μία σημαντική πτυχή του έργου είναι το δίκτυο συνεργασίας που θα δημιουργηθεί μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών, με κέντρα και χώρους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εθνικά πάρκα κλπ.
Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 30 μηνών. Η ημερομηνία έναρξης είναι ο 12.2021 και η ημερομηνία λήξης 06.2024.
Η πρώτη online συνάντηση!
Αποτελώντας κυρίως ένα ραντεβού γνωριμίας, παρά μία επίσημη συνάντηση, και μετά το απαραίτητο καλωσόρισμα, το meeting άρχισε να ‘κυλάει’. Οι συμμετέχοντες φορείς και οργανισμοί ξεκίνησαν να χαράσσουν τον χάρτη του i-School, ορίζοντας στόχους, τρόπους, ευθύνες και υποχρεώσεις, καθώς και τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα, που αφορούν τα παραδοτέα και τις δραστηριότητες του έργου. Ανάπτυξη ψηφιακών, παιδαγωγικών εργαλείων και παιχνιδιών, έρευνα πάνω σε εκπαιδευτικό υλικό, τρόπους επικοινωνίας των πτυχών του έργου στους/στις ενδιαφερόμενους/ες, διεθνικές συναντήσεις. Μετά από λίγες ώρες, και αφού τα ‘βαριά’ θέματα είχαν μείνει πίσω, το i-School είχε επιτέλους πάρει την πρώτη του μορφή!
Το Kick-off Meeting του i-School
Κατά το κλείσιμο του online meeting, και αφού τα λεγόμενα μας σφραγίσθηκαν ψηφιακά, ανανεώσαμε το ραντεβού, για μία πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση αυτή τη φορά, στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στις 12.05.2022. Το i-School λοιπόν παίρνει σάρκα και οστά!
Η Σύμπραξη
Οι οργανισμοί της σύμπραξης είναι οι παρακάτω:
- EUROSUCCESS – G.G. EuroSuccess Consulting Limited – Κύπρος
- BOCCF – Bank of Cyprus Cultural Foundation – Κύπρος
- p-consulting.gr – M. Skoulidi & SIA E.E. – Ελλάδα
- Antalya Provincial Directorate for National Education – Antalya Il Milli Egitim Mudurlugu – Τουρκία
- Patrizio Paoletti Foundation – ASSISI INTERNATIONAL SCHOOL + FONDAZIONE PATRIZIO PAOLETTI PER LO SVILUPPO E LA COMUNICAZIONE – Ιταλία
- Olympion – Κύπρος
Παραδοτέα του έργου
- Ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για δασκάλους της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
- Toolkit Πολιτιστικής Κληρονομιάς
- On-line εκπαιδευτική πλατφόρμα (θα συγκεντρώσει το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού)
Σε ποιους απευθύνεται
Άμεσα
- Δάσκαλοι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
- Μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (10-15 χρονών)
- Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (δημόσια-ιδιωτικά)
Έμμεσα
- Κέντρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (μουσεία, γκαλερί, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, εθνικά πάρκα κλπ.)
- Αρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Πολιτισμού)
- Εκπαιδευτές, παιδαγωγοί και επαγγελματίες Εκπαιδευτικοί
- Μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις νέων που ασχολούνται με ζητήματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
- Οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος στο πεδίο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Περισσότερα νέα σύντομα. Μείνετε συντονισμένοι!