mentoring και επιχειρηματικότητα
Ποια είναι τα στοιχεία του επιτυχημένου mentoring;
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κανείς στην εργασιακή του καθημερινότητα είναι πολλές, πόσο μάλλον όταν τυχαίνει να είναι ο επιχειρηματίας, οι προκλήσεις και οι δυσκολίες αυξάνονται κατακόρυφα.
Πως μπορεί ο εργαζόμενος να αντεπεξέλθει σε μια εργασιακή πραγματικότητα, που μεταβάλλεται συνεχώς και παρουσιάζει έντονα σημάδια οικονομικής και πολιτικής αστάθειας;
Μια απάντηση που σίγουρα θα μπορούσαμε να δώσουμε, είναι η συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση. Σίγουρα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κάποιος να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο, για το οποίο εργάζεται, και σχετικά εύκολο να το καταφέρει κάποιος, αφού η προσβασιμότητα στην πληροφορία και τη γνώση είναι πιο εύκολη από όσο ήταν στο παρελθόν. Εύκολα πλέον, μπορούν να βρεθούν διαθέσιμα, πολλά επιμορφωτικά προγράμματα και e-learning courses, που προσφέρουν γνώση, καταργώντας τα εμπόδια της έλλειψης χρόνου και της απόστασης.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σίγουρα προσφέρουν απαραίτητη γνώση, αλλά τίθεται το εξής ερώτημα:
Πως κάποιος μπορεί να αποκτήσει την εμπειρία που του είναι απαραίτητη για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία;
Θα την μοιραστεί μαζί του κάποιος επαγγελματίας που έχει την απαραίτητη γνώση, αλλά και την εμπειρία να το κάνει: Ο μέντορας. Ο ρόλος του μέντορα στην επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, πολλές φορές όμως υπάρχει μια σύγχυση για το τι είναι το mentoring και κατ’ επέκταση ποιος είναι ο ρόλος του μέντορα.
Το mentoring είναι μια σχέση συνεργασίας μεταξύ δύο ατόμων, mentor και mentee, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών για τον τομέα απασχόλησης ή δραστηριότητας των εκάστοτε ενδιαφερόμενων.
Αξίζει κάποιος να αφιερώσει χρόνο και χρήμα για να βρει τον κατάλληλο μέντορα;
Η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Η βοήθεια του μέντορα μπορεί να δώσει νέες ευκαιρίες δικτύωσης, να σε στρέψει προς νέες κατευθύνσεις και προοπτικές, να σε ενθαρρύνει και να σε κάνει πιο ευέλικτο και ανταποδοτικό. Πως όμως θα ανακαλύψει κάποιος, ποιος μέντορας του ταιριάζει; Η εξεύρεση του κατάλληλου μέντορα δεν είναι και τόσο εύκολη, ειδικά στην ελληνική πραγματικότητα που ο ρόλος του μέντορα συγχέεται συχνά με τον ρόλο του εκπαιδευτή ή κάποιου που σου λέει τι να κάνεις.
Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να διακρίνουν έναν μέντορα;
- Συνάφεια. Ο μέντορας πρέπει να έχει επαγγελματική συνάφεια με τον κλάδο που εργάζεται ή δραστηριοποιείται ο εργαζόμενος ή ο (δυνάμει) επιχειρηματίας.
- Εμπειρία. Η εμπειρία και η διάθεση για την διάδοση της, είναι ένα από τα στοιχεία που κάνει την διαφορά. Ο μέντορας πρέπει να διαθέτει εμπειρία και να γνωρίζει σε βάθος πως λειτουργεί το δίκτυο και η πραγματική αγορά στο εκάστοτε τομέα απασχόλησης.
- Προσήλωση στη δράση. Ένα ακόμα στοιχείο που είναι καθοριστικό, είναι η προτροπή για δράση και κινητοποίηση. Ο ρόλος του μέντορα δεν είναι να προσφέρει τόσο τη θεωρητική γνώση αλλά περισσότερο να προτρέπει τον mentee (εκπαιδευόμενο) να δράσει.
- Σταδιακή βελτίωση. Η βελτίωση είναι απαραίτητη για οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και φυσικά και για το mentoring. Ο ρόλος του mentoring είναι σταδιακά ο mentee να αποκτήσει την δική του εμπειρία και γνώση, το οποίο προϋποθέτει φυσικά και την ανάλογη προσήλωση και επιμονή από την πλευρά του.
- Εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική και στην επαγγελματική ζωή, αφού εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές (και mentor και mentee) η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει.
Το mentoring δεν αναφέρεται τυχαία ως εξαιρετικά σημαντικό για την επιχειρηματικότητα, εφόσον, αν γίνει σωστά, προκύπτουν οφέλη και προς τις δύο κατευθύνσεις αλλά και το σύνολο της οικονομίας. Η αγορά έχει ανάγκη από συνειδητοποιημένους εργαζόμενους και επιτυχημένους επιχειρηματίες.
mentoring και επιχειρηματικότητα
Π.Γ.Α. & Ε. Λ.