Καλωσορίζουμε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Ευρώπη διαθέτει ποικίλη και εκτεταμένη πολιτιστική κληρονομιά που περιλαμβάνει διάφορες μορφές καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης. Αυτή η πλούσια κληρονομιά είναι το αποτέλεσμα των συνεισφορών των προηγούμενων γενεών και θα χρησιμεύσει ως κληρονομιά για τις επόμενες. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στοιχείων, όπως φυσικά και ανθρωπογενή ορόσημα, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, έργα τέχνης, ιστορικές πόλεις, λογοτεχνικά και μουσικά έργα, οπτικοακουστικές δημιουργίες, καθώς και τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις γνώσεις των Ευρωπαίων πολιτών.

Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και η ενσωμάτωσή της στην εκπαιδευτική διαδικασία έχουν τεράστια σημασία, καθώς συμβάλλουν στην παροχή εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας. Το έργο μας i-School εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση ενσωματώνοντας ψηφιακά εργαλεία στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Επιπλέον, το έργο στοχεύει στη δημιουργία ισχυρών δεσμών και συμπράξεων μεταξύ σχολείων, πολιτιστικών ιδρυμάτων και συναφών οργανισμών.

Στην επιδίωξη αυτών των στόχων, το i-SCHOOL προωθεί ενεργά ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο ξεκίνησε την εκδήλωση αυτή το 1985. Έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ευρέως εορταζόμενα πολιτιστικά γεγονότα στην Ευρώπη, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πολυάριθμα μνημεία και χώροι, που συχνά δεν είναι προσβάσιμοι στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανοίγουν τις πόρτες τους, παρέχοντας στους πολίτες την ευκαιρία να επισκεφθούν δωρεάν αυτούς τους χώρους, να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την κοινή πολιτιστική κληρονομιά τους, και να συμβάλουν ενεργά στη διατήρηση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Η επιλεγμένη θεματική για τις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η “Ζωντανή κληρονομιά“, τονίζοντας τη μετάδοση πρακτικών, γνώσεων και δεξιοτήτων από τη μία γενιά στην άλλη. Είναι σημαντικό να μοιραστούμε αυτές τις πολύτιμες πτυχές με τους νέους και να διαφυλάξουμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ενισχύοντας την αίσθηση της ταυτότητας και της συνέχειας.

Εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να βρείτε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων εκδηλώσεων και ευκαιριών, ανατρέχοντας στον παρεχόμενο σύνδεσμο. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε το φυλλάδιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Scroll to Top