1η Ετήσια συνάντηση Ευρωπαϊκής Κοινότητας Παρόχων Εκπαίδευσης
Τη σημασία της κατάρτισης στην εργασία και την επιχειρηματικότητα ανέδειξε η Πρώτη Ετήσια συνάντηση Παρόχων Εκπαίδευσης που έγινε στις 13 και 14 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις του CEDEFOP. Η συνάντηση αυτή προέκυψε από μια πρωτοβουλία του CEDEFOP και όλων των Πανευρωπαϊκών Δικτύων Εκπαίδευσης (EfVET, EVBB, EVTA, EUCEN, EUproVET και EURASHE). Δημιουργήθηκε έτσι το Μάιο του 2017 η Ευρωπαϊκή Κοινότητα των Παρόχων Εκπαίδευσης που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές που θα αποφασιστούν στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανέκαθεν υπήρχε μια μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτούς που χάραζαν πολιτική και αυτούς για τους οποίους χαραζόταν η πολιτική. Έτσι δημιουργήθηκαν πολλά κενά και στον τομέα της εκπαίδευσης.
Ποιά είναι αυτή η Κοινότητα;
Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα των Παρόχων Εκπαίδευσης αποτελείται από 45 μέλη προερχόμενα από 17 χώρες κράτη της Ε.Ε και την Τουρκία. Εκπροσωπούν το χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε σχέση με την απασχόληση και είναι οι περισσότεροι εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες στις χώρες τους ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περιλαμβάνονται Πανεπιστήμια, Κολέγια, Επιμελητήρια, Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι κλπ.
Αποτελείται από 3 επιτροπές που συναντώνται τακτικά και παραδίδουν ανα 2 μήνες εκθέσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Οι επιτροπές είναι οι ακόλουθες:
- Technology Enhancing Learning που ασχολείται με την τεχνολογία στην εκπαίδευση (Industry 4.0, A.I. κλπ)
- Κινητικότητα των εκπαιδευτών (φυσική και εικονική)
- Η ένταξη των μεταναστών στην Ε.Ε. του σήμερα
Σκοπός της κοινότητας είναι να παρέχει σε πραγματικό χρόνο τις απόψεις των παρόχων εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάθε ενδιαφερόμενο. Θα αποτελέσει την πλατφόρμα της αγοράς των αρχαίων Ελλήνων, στα θέματα που πραγματεύεται η Ευρ. Επιτροπή. Θα δημιουργηθεί μέσα στο 2019 μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί ο καθένας να βρίσκει στη γλώσσα του καλές πρακτικές πάνω στα παραπάνω 3 θεματικά πεδία καθώς και να αναρτά τις δικές του. Πρόκειται λοιπόν για μια πολυλειτουργική πλατφόρμα που θα μπορεί να είναι ένα καθημερινό εργαλείο για όλους.
Η συνάντηση
Tη συνάντηση άνοιξε ο Λουκάς Ζαχείλας, Επικεφαλής Τομέα DSI, Cedefop. Τόνισε ότι με τη δημιουργία αυτής της Κοινότητας τίθεται η βάση για πρακτική επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, γεφυρώνοντας το χάσμα που υπάρχει μεταξύ θεωρίας και πράξης. Δουλεύοντας με αυτούς που πραγματικά εφαρμόζουν στην αίθουσα τις πρακτικές της Ε.Ε. τα αποτελέσματα μόνο θετικά θα είναι. Ο Joao Santos από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε ότι για χρόνια οι Βρυξέλλες αμελούσαν τις παρατηρήσεις των παρόχων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν γίνει σημαντικά βήματα και πλέον οι απόψεις των παρόχων εκπαίδευσης είναι στην καθημερινή ατζέντα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χαιρέτισε μαζί με την Anna Barbieri τη δημιουργία της Κοινότητας αυτής.
Η Τινα Μπερτζελέτου, ανώτερη εμπειρογνώμων του CEDEFOP, ψυχή της κοινότητας δήλωσε: “Για ένα πράγμα είμαι χαρούμενη. Που μετά από τόσα χρόνια επιτέλους γίνεται πραγματικότητα, μια πλατφόρμα επικοινωνίας, που τόσο ανάγκη είχε η εκπαίδευση.”
Ήμασταν κι εμείς εκεί
Η p-consulting.gr εκπροσωπήθηκε μέσω του γενικού της διευθυντή Παναγιώτη Γ. Αναστασόπουλου στην επιτροπή της Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση. Παρείχε την εμπειρία από δημόσιους (ΔΙΕΚ – ΕΠΑΛ – ΟΑΕΔ) και ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης (ΙΙΕΚ) όσο και από παρόχους ψηφιακής εκπαίδευσης. Η νέα αυτή πρωτοβουλία της Ευρώπης δίνει στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία να φωνάξει παρούσα και να συμμετέχει σε μια τόσο σημαντική Κοινότητα. Ήδη το επόμενο ραντεβού δόθηκε για την Αυστρία όπου και θα είμαστε παρόντες.