big_data_image

big data

Ιστορία και εξέλιξη των ‘Big Data’

Η έννοια των “Big Data” υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, παρόλα αυτά, οι περισσότεροι οργανισμοί κατανοούν μόλις σήμερα τη σημαντικότητα τους. Tη δεκαετία του ‘50, όταν κάποιος αναφερόταν στον όρο “Big Data“, εννοούσε κυρίως βασικές αναλύσεις (αριθμούς σε ένα υπολογιστικό φύλλο που εξετάζονταν χειροκίνητα), και που χρησίμευαν στην καλύτερη κατανόηση των τάσεων. Τα δεδομένα όταν χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις, μπορούν να εξάγουν μεγάλης βαρύτητας συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα αυτά αποκτούν πραγματική αξία όταν βοηθούν στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Όπως ακριβώς η στατιστική που είναι η μόνη επιστήμη που προβλέπει το μέλλον!

Σήμερα

Στην εποχή του σήμερα, τα δεδομένα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης των τεχνολογιών. Ο τρόπος συλλογής τους και επεξεργασίας τους έχει γίνει ασύγκριτα ευκολότερος και απλούστερος! Ο μεγάλος αυτός όγκος δεδομένων, μπορεί να προσπελαστεί και να επεξεργαστεί από μεγάλα συστήματα αποθήκευσης και εξόρυξης. Παλαιότερα, οι επιχειρήσεις κατέγραφαν στρατηγικές και τις ανέλυαν με υποθέσεις και σχεδιαγράμματα. Πλέον οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε συστήματα και αναλύονται με έξυπνους αλγόριθμους. Από αυτούς, εξάγονται άμεσα στατιστικά στοιχεία και αποτελέσματα μέσω της επεξεργασίας των δεδομένων με το πάτημα ενός κουμπιού. Η γραφική τους απεικόνιση δε, βοηθά απόλυτα στην κατανόησή τους και συνεπώς στον τρόπο λήψης οποιωνδήποτε αποφάσεων.

 

Η ταχύτερη επεξεργασία και απεικόνιση και άρα ευκινησία δίνει στους οργανισμούς συντριπτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δεν είχαν στα προηγούμενα χρόνια.

 

 

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ανάλυση των «Big Data»;

Η ανάλυση των «Big Data» βοηθά τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να αξιοποιούν πληροφορίες χρήσιμες για εκείνους. Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από την επεξεργασία των “Big Data” οδηγεί σε πιο εύστοχες – έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις, αποδοτικότερες διαδικασίες, υψηλότερα κέρδη και πιο ευτυχισμένους πελάτες. Ο Tom Davenport, διακεκριμένος καθηγητής Πληροφορικής και Διοίκησης στο Babson College, μετά από συνεντεύξεις που διεξήγαγε σε περισσότερες από 50 επιχειρήσεις που είχαν ως στόχο την κατανόηση των μεγάλων δεδομένων, βρήκε ότι τα Big Data έχουν αξία όταν χρησιμοποιούνται με τους εξής τρόπους:

Τι είναι το Apache Hadoop και το Αποθηκευτικό νέφος (Cloud storage);

Μείωση Κόστους

Τεχνολογίες Big Data, όπως το Hadoop και τα αναλυτικά στοιχεία σε Cloud, προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς το κόστος και μπορούν να εντοπίσουν πιο αποδοτικούς τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Νέα προϊόντα και υπηρεσίες

Η ικανότητα μελέτης των αναγκών των πελατών αλλά και η εύκολη πρόσβαση στην ανάλυση, ενισχύουν τη δύναμη της ικανοποίησης του πελάτη σε υψηλότερο βαθμό. Με τη βοήθεια της ανάλυσης πολλών δεδομένων, οι περισσότερες εταιρείες δημιουργούν νέα προϊόντα για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών.

Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων

H ταχύτητα της ανάλυσης της Hadoop σε συνδυασμό με την ικανότητα ανάλυσης νέων πηγών δεδομένων, βοηθούν τις επιχειρήσεις στην άμεση ανάλυση της πληροφορίας και στην λήψη αποφάσεων.

 

Στην Ελλάδα του σήμερα:

big_dataΟι αναλύσεις των Big Data, μας επιτρέπουν πλέον να κάνουμε πράγματα, που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ πριν, καθώς οι όγκοι των δεδομένων ήταν απλά τεράστιοι και άρα απίθανο να επεξεργαστούν. Για παράδειγμα, μπορούμε να αποκτήσουμε εγκαίρως πληροφορίες και να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με τις “κρυμμένες” ευκαιρίες, να λάβουμε ακριβείς απαντήσεις για δύσκολα προβλήματα, αλλά και να ανακαλύψουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Στην Ελλάδα, προς το παρόν λίγες είναι αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τέτοιου είδους τεχνολογίες και κυρίως με έδρα το εξωτερικό. Παρόλα αυτά εμφανίζονται εξαιρετικές περιπτώσεις Ελληνικών ΑΦΜ, απόλυτα φέρελπις!

Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον πολλά περισσότερα εργαλεία στη διάθεση τους από ό,τι παλαιότερα, ένα από αυτά είναι και τα Big Data. Με τη σωστή χρήση των δεδομένων, μπορούμε να έχουμε στη διάθεση μας πληροφορίες που θα μας προσδώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα!

 

Ε.Λ. & Α.Π.

Scroll to Top