EfVET International Conference Italy 2018 p-consulting.gr

Πήγαμε #EFVET18 στο Κόμο

Τέσσερις μεστές ημέρες, γεμάτες από ενημέρωση σε ποικίλα θέματα, με παλιούς φίλους και συνεργάτες και νέες γνωριμίες.

Αυτό τελικά είναι το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο του EfVET … “γεμάτες στιγμές”.

Μιλάμε για το 27ο Ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Δια Βίου Μάθηση, aka EfVET , που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Sheraton Lake Como.

EfVET International Conference Italy 2018 p-consulting.gr

τι σημαίνει EfVET;

Ο EfVET είναι ένα πανευρωπαϊκό Δίκτυο αλλά και μια Πλατφόρμα Επικοινωνίας για τους επαγγελματίες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της Δια Βίου Μάθησης. Προσφέρει διασυνδέσεις με σημαντικά ενδιαφερόμενα μέρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πέρα από αυτή (ΗΠΑ, Ασία, Αφρική).

Πήγαμε #EFVET18 στο Κόμο 1

Τι κάνει ο EfVET για τα μέλη του

 • Προωθεί την ποιότητα στην ΕΕΚ
 • Προωθεί την καινοτομία στην ΕΕΚ
 • Προωθεί την κινητικότητα στην ΕΕΚ
 • Βελτιώνει τα συστήματα ΕΕΚ
 • Διευκολύνει τις συνεταιρικές σχέσεις
 • Τονώνει τις συνεταιριστικές θεματικές Ομάδες
 • Εκπροσωπεί τις απόψεις των μελών σε πλαίσιο Ευρωπαϊκού και εθνικού επιπέδου
 • Παρέχει μια πλατφόρμα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους με σκοπό την διαβούλευση

το Συνέδριο

Το θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν Excellence in VET, και όπως αναφέρει o Will Dyrant για τον Αριστοτέλη,

…είμαστε ό,τι κάνουμε, συνεπώς η αριστεία δεν είναι πράξη αλλά συνήθεια…

 

Αριστεία στην Εκπαίδευση

Και πάνω στην αριστεία της Εκπαίδευσης επεκτάθηκαν πολλοί από τους ομιλητές, όπως η

 • ο Joachim James Calleja (President of EfVET)
 •  Melania De Nichilo Rizzoli (Regional Minister of Education, VET and Labour for Regione Lombardia),
 • ο João Santos (Deputy Head of Unit in the Directorate General for Employment, Social Affairs, and Inclusion),
 • ο Jens Liebe (Senior Programme Expert at UNESCO-UNEVOC International Centre),
 • η Chrystalla Petridou (Seconded National Expert (SNE) at the European Commission),
 • η Annika Östergren Pofantis (Policy Officer for Digital Skills and EU Code Week at the Directorate-General for Communications Networks, Content & Technology, DG CONNECT),
 • Η Ρένα Ψηφίδου (Senior Expert on VET and social affairs in CEDEFOP)
 • η Alice Wong (Qualifications Framework of the Hong Kong Special Administrative Region)

και πολλοί άλλοι.

 

η συμμετοχή της p-consulting.gr

EfVET International Conference Italy 2018 p-consulting.grΗ συμμετοχή της p-consulting.gr έγινε με την παρουσία του κου Παναγιώτη Γ. Αναστασόπουλου, που εκτελεί και χρέη act. Secretary στο Διοικητικό Συμβούλιο του EfVET.

Δραστήρια συμμετοχή στο κεντρικό panel κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση, τη διαχείριση του workshop INDUSTRY 4.0, τη διαχείριση του Marketplace για τη δημιουργία Συνεργασιών μεταξύ των μελών και τέλος την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του workshop στο σύνολο των παρευρισκόμενων για τον εκπρόσωπό μας φέτος.

Παράλληλα οι παρεμβάσεις προς όφελος της Ελληνικής πραγματικότητας, που η αλήθεια είναι ότι υστερούμε σε σύγκριση με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δια Βίου Μάθησης κέντρισαν το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

workshop INDUSTRY 4.0

Το workshop, που συμμετείχαν έντονα τα μέλη, ήταν το INDUSTRY 4.o. To workshop διηύθυναν ο κος Παναγιώτης Γ. Αναστασόπουλος και ο κος Massimiliano Masscherini από το EUROFOUND. Τα ερωτήματα που συζητήθηκαν εκτενώς μεταξύ των ομάδων εργασίας αφορούσαν τις αλλαγές που χρειάζονται να εφαρμοστούν στην εκπαίδευση υφιστάμενων και εν δυνάμει εργαζόμενων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ραγδαίες αλλαγές που έρχονται στον εργασιακό τομέα. Η έλευση των νέων τεχνολογιών σε κάθε έκφανση της παραγωγής, πέραν της επικοινωνίας, καθιστά την επαγγελματική αποκατάσταση ένα ιδιαίτερο παζλ δεξιοτήτων. Αυτές τις δεξιότητες που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, πλέον οι μηχανές, συμβατικές και robotics θα αντικαταστήσουν απόλυτα. Χρειαζόμαστε λοιπόν νέες δεξιότητες που αν δε βιαστούμε να οριοθετήσουμε, να αναλύσουμε και βρούμε τρόπο να τις μεταλαμπαδεύσουμε τα αποτελέσματα θα είναι πολύ αρνητικά. Και σήμερα είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο ικανοτήτων στην εκπαίδευση. Είναι ανάγκη όμως οι επιχειρήσεις, με τον επερχόμενο ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να ορίσουν τις ανάγκες τους. Ένα μείγμα ικανοτήτων και δεξιοτήτων ώστε να μπορέσουν να βρίσκουν έγκαιρα τα απαιτούμενα προσόντα στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Η απάντηση λοιπόν που ομόφωνα, πάροχοι εκπαίδευσης και επιχειρήσεις δίνουν είναι η ανάγκη για επικοινωνία. Για να υπάρξει επικοινωνία απαιτείται αλλαγή συμπεριφοράς.

…το τελικό αποτέλεσμα του workshop INDUSTRY 4.0 ήταν ATTITUDE 4.0…

 

Marketplace

Μια από τις καινοτομίες που συναντά κάποιος στο ετήσιο συνέδριο του EfVET είναι η δυνατότητα τα μέλη να διακρίνονται σε αυτούς που συμμετέχουν με ορίζοντα τις πολιτικές εξελίξεις και σε αυτούς για τις συνεργασίες. Έτσι οι σύνεδροι της δεύτερης κατηγορίας, έρχονται σε επαφή μεταξύ τους υπό μορφή ομάδων και να συζητούν για νέες συνεργασίες. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Marketplace. Στη φετινή διοργάνωση την ευθύνη είχε ο δικός μας κος Παναγιώτης Γ. Αναστασόπουλος και ο κος Jonathan Harding από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην αρχή του event ο λόγος δόθηκε στην κα Κρυστάλλα Πετρίδου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και ανέλυσε τις αλλαγές που έρχονται στις επιμέρους κατηγορίες των προγραμμάτων του Erasmus+. Πέραν της εντυπωσιακής αύξησης των κονδυλίων του προγράμματος μέχρι το 2020, ανέπτυξε και τις κατευθυντήριες στρατηγικές της Επιτροπής στο πού θα επενδυθούν αυτά τα κονδύλια. To event ξεκίνησε με την λήξη της ομιλίας της κας Πετρίδου και περίπου 120 σύνεδροι έλαβαν μέρος. Πέραν της B2B συνεργασίας, καταγράφηκαν και 17 νέες συμπράξεις σε επίπεδο ΚΑ1, ΚΑ2 και ΚΑ3.

…120 ικανοποιημένοι συμμετέχοντες και 17 νέες συμπράξεις…

 

στιγμές

Scroll to Top