growth mindset vs fixed mindset

growth mindset vs fixed mindset

 

growth mindset vs fixed mindset 3Έχουμε ακούσει αρκετές φορές για ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης που χαρακτηρίζει κάποιους ανθρώπους. Έρευνες έχουν δείξει, ότι υπάρχουν 2 τρόποι σκέψης ο fixed και ο growth. Πιο συγκεκριμένα, η Dr. Carissa Romero, ερευνήτρια στο Behavioral Sciences at Stanford University μελέτησε για χρόνια φοιτητές προσπαθώντας να καταλάβει τι είναι αυτό που τους κάνει να πετυχαίνουν ή όχι, με βασικό κριτήριο τον τρόπο σκέψης τους.

Fixed Mindset

Οι άνθρωποι με fixed mindset πιστεύουν ότι οι δεξιότητες και τα χαρίσματά τους είναι δεδομένα. Έχουν ένα ορισμένο επίπεδο χαρισμάτων και ταλέντου και δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί περαιτέρω. Έτσι οι άνθρωποι σε αυτή τη νοοτροπία ανησυχούν μόνο για το πόσο επαρκή και αποτελεσματικά είναι. Πιστεύουν ακράδαντα στο ότι ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει!

Growth Mindset

Οι άνθρωποι με growth mindset, βλέπουν τις δεξιότητές τους ως χαρακτηριστικά, που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από την συνεχή προσπάθεια. Σίγουρα είναι χαρούμενοι αν είναι εύστροφοι ή ταλαντούχοι, αλλά αυτό είναι μόνο το σημείο εκκίνησης. Καταλαβαίνουν ότι κανείς δεν πέτυχε χωρίς χρόνια παθιασμένης πρακτικής και μάθησης.

Με βάση τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, η επιτυχία εξαρτάται από τον τρόπο που επιλέγουμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις. Η επιτυχία όπως και η αποτυχία σε οτιδήποτε επιλέξουμε να ασχοληθούμε (κοινωνικά, προσωπικά, επαγγελματικά) εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εμάς.

“Στη ζωή είναι όλα δικές μας επιλογές και αποφάσεις.”

Προκλήσεις:

Καθημερινά μας δίνεται η ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση, κάτι καινούριο, κάτι το οποίο δεν το έχουμε ξανακάνει. Είναι στην ανθρώπινη φύση να φοβόμαστε κάτι που δεν γνωρίζουμε, αλλά είναι επιλογή μας αν θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία. Πολλοί αποφεύγουν αυτές τις καθημερινές προκλήσεις και προσπαθούν να μην δίνουν συνέχεια σε θέματα που δε γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν. Τα άτομα με growth mindset αναζητούν και επιλέγουν να εμπλακούν με καινούριες προκλήσεις γιατί ξέρουν ότι θα μάθουν κάτι καινούριο από αυτές και θα πάρουν γνώση. Τα άτομα με fixed mindset από την άλλη αποφεύγουν την εμπλοκή αυτή, και ανακαλύπτουν τρόπους να τα αποφύγουν.

Τα άτομα με growth mindset αγαπάνε τη γνώση =εμπειρία | Τα άτομα με fixed mindset αγαπούν την σιγουριά = πεπατημένη

Εμπόδια και growth mindset ή fixed mindset:

Όπως και με τις προκλήσεις έτσι και με τα εμπόδια. Εμφανίζονται καθημερινά μπροστά μας με διαφορετικούς τρόπους. Τα άτομα με fixed mindset αλλάζουν άμεσα πορεία μπροστά στα εμπόδια της καθημερινότητας και αυτό γιατί έχουν πειστεί ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κάτι το οποίο απαιτεί ρίσκο. Η διαφορά των ατόμων με  growth mindset είναι η επιμονή. Είναι αυτό το συναίσθημα της επιτυχίας, το οποίο έρχεται μετά από πολύ δουλειά και επιμονή. Αυτή η ικανοποίηση ότι η σκληρή δουλειά πάντα ανταμείβεται, ακόμη και μετά από πολλές αποτυχίες.

Τα άτομα με growth mindset αγαπάνε τη  σκληρή δουλειά = γνώση | Τα άτομα με fixed mindset αγαπάνε την σταθερότητα = αποφυγή λαθών

Κριτική:

Η κριτική για τη δουλειά μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της επιτυχίας, και αυτό γιατί οδηγεί σε μια πιο σφαιρική άποψη. Για πολλούς ανθρώπους, είναι πολύ δύσκολο να δεχτούν την κριτική καθώς ευρισκόμενοι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, δύσκολα αποδεχόμαστε ελλείψεις στην προσωπικότητά μας. Έχουμε μέσα μας το αίσθημα της επιβίωσης και η κριτική είναι μια μορφή απειλής για τον άνθρωπο, σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας. Αν αποδεχτούμε την κριτική για τη δουλειά μας, για τον εαυτό μας, και για οποιοδήποτε άλλο θέμα, σαν μια μορφή γνώσης, τότε παίρνει μια διαφορετική υπόσταση. Η κριτική για τους ανθρώπους με growth mindset είναι απαραίτητη, την αποδέχονται, την αποκωδικοποιούν δημιουργικά, την αξιολογούν και τείνουν να εφαρμόσουν όλα αυτά που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν. Από την άλλη μεριά η κριτική για τους έχοντες fixed mindset είναι μη αναγκαία, την ακούν μεν αλλά δεν είναι και τόσο δεκτικοί σε τυχόν αλλαγές της συμπεριφοράς τους, καθώς ενδιαφέρονται απόλυτα για την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Τόσο τα άτομα με growth mindset όσο και με fixed mindset αγαπούν την επιτυχία.

Διαφοροποιούνται μόνο στον τρόπο που θα την κατακτήσουν!

Είναι καθαρά θέμα επιλογής πώς θα εμπλακείτε με τις προκλήσεις, πώς θα αντιμετωπίσετε τα εμπόδια και πως θα εκλάβετε και αξιοποιήσετε την κριτική. Όπως και να έχει μη διστάζετε!

 

Ε.Λ. & Α.Π.

Scroll to Top