seatrac-tobea

SEATRAC- Ένα βήμα πιο κοντά στον προσβάσιμο τουρισμό

Γνωρίστε το SEATRAC – Το μηχανισμό που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να κολυμπούν ανεξάρτητοι!

Η ιστορία του SEATRAC ξεκίνησε, όταν οι δημιουργοί του ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Η έμφυτη περιέργεια τους για το πως λειτουργούν διάφορες συσκευές, και η συνήθεια τους να αποδομούν και δομούν αντικείμενα, τους οδήγησε να επιλέξουν την καριέρα των μηχανικών.

Παρόλα αυτά, ενώ ήταν ευχαριστημένοι με το επάγγελμα τους, ήθελαν κάτι περισσότερο:

Ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι το οποίο θα ήταν ωφέλιμο για την κοινωνία.

Ήθελαν να μπορούν να βελτιώνουν τη ζωή των συνανθρώπων τους προς το καλύτερο. Έτσι, μετά από πολλούς πειραματισμούς, γεννήθηκε ξαφνικά η ιδέα. Σε μια συνάντηση τους με ένα φίλο, βρήκαν αυτό που έψαχναν τόσο καιρό.

Ο φίλος αυτός είναι όπως όλοι μας, με τη διαφορά ότι λόγω κινητικού προβλήματος, χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ενώ του αρέσει να απολαμβάνει τα καλοκαίρια στην Ελλάδα και φυσικά τις επισκέψεις στην παραλία, πολύ συχνά να νοιώθει προβληματισμένος.

Το πρόβλημα του είναι, πως ενώ του αρέσει η κολύμβηση, του δημιουργεί αρκετές φορές κάποιους ενδιασμούς. Και αυτο, γιατί χρειάζεται βοήθεια για να μπει και να βγει από τη θάλασσα. Με έκπληξη, οι δημιουργοί του SEATRAC συνειδητοποίησαν πως δεν υπάρχει τίποτα μέχρι στιγμής που να βοηθά τα άτομα με κινητικά προβλήματα να διατηρούν την αυτονομία τους στην παραλία.

Ξεκίνησαν, λοιπόν, να σκέφτονται μια λύση για αυτό το πρόβλημα.

TOBEA

seatrac-tobeaΜε τη βοήθεια του Βασίλη Κωστόπουλου και του εμπνευστή Γεράσιμου Φεσσιάν, τέως αντινομάρχη της Περιφέρειας Αχαΐας, εξασφάλισαν την πρώτη τοποθεσία για εγκατάσταση. Όταν το προϊόν ήταν έτοιμο για εμπορική χρήση ιδρύσαν την ΤΟΒΕΑ, ώστε να συνεχίσει την εξέλιξη και ανάπτυξη περισσοτέρων προϊόντων.

Η δημιουργικότητα απαιτεί κάποια δόση εκκεντρικότητας και η ΤΟΒΕΑ σίγουρα την ενθαρρύνει. Όπως δηλώνουν οι δημιουργοί του SEATRAC, οι ιδέες μπορούν να προέλθουν από παντού και από όλους!

Ιδρυτές της ΤΟΒΕΑ είναι ο Ιγνάτιος Φωτίου και ο Γιώργος Σωτηριάδης. Ξεκίνησαν μέσα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, μαζί με τον Βασίλη Κωστόπουλο στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων. Συνέχισαν ιδρύοντας την ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ, για την περαιτέρω αξιοποίηση του προϊόντος.

Η βασική ιδέα πίσω από τη δημιουργία του SEATRAC ήταν να προσφέρει στους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή ψυχαγωγική δραστηριότητα, όπως το κολύμπι, χωρίς καθόλου βοήθεια. Το SEATRAC αποτελείται από έναν σταθερό μηχανισμό τροχιάς, στον οποίο μια καρέκλα μετακινείται μέσα και έξω από το νερό. Η SEATRAC χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια ως τη μόνη πηγή ενέργειας!

Πλέον, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλά και των αναγκών, η ομάδα των καινοτόμων αυτών μηχανικών προορίζεται να αναβαθμίσει πλήρως τις παροχές πληροφορίας και επεξεργασμένων δεδομένων γύρω από το SEATRAC, ώστε ο ενδιαφερόμενος να έχει πλήρη εικόνα της περιοχής την οποία θα επισκεφτεί, σε πραγματικό χρόνο. Έτσι η πλατφόρμα του SEATRAC αποκτά μια βεντάλια υπηρεσιών και παροχής πληροφόρησης στα άτομα αλλά και τους συνοδούς τους που σχεδιάζουν να απολαύσουν τη θάλασσα!

Η έρευνα για το μηχανισμό SEATRAC όπως και για άλλα μέσα βελτίωσης του προσβάσιμου Τουρισμού στην Ελλάδα, έγινε στα πλαίσια αναζήτησης στοιχείων για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού ‘Εργου Growmat.

Scroll to Top